Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Bandiţii. Mă întrebaţi despre ce este cartea?

desen-0Gata. Terminat şi corectura. Mă întrebaţi despre ce este cartea? Iată aşa un “tizer”. (Recunoaşteţi personajul din desenul lui Laurenţiu Midvichi? Cartea are 20 capitole şi 20 de desene că fotografii e interzis). Apare pe 7 noiembrie. Sper.

Un copil născut în Bugeac, crescut şi educat de o familie exemplară de sectanţi,  descoperă o lume radical diferită de cea cu care este el obişnuit: cu o altă etică, cu alte valori şi cu alte reguli. O lume care arată altfel, se îmbracă altfel, vorbeşte altfel, gîndeşte altfel, acţionează şi cîntă alfel.

Acest copil descoperă „împărăţia hoţilor”, a unor „oameni goi”, straniu tatuaţi, care trăiesc la periferie, în afara societăţii, functionează în exteriorul instituţiilor acesteia şi care,  pentru toţi ceilalţi, chiar şi pentru sectanţii lui, sunt nişte „îngeri căzuţi”. Iar aceşti „îngeri ai întunericului” trebuie fie salvaţi, fie plasaţi în locuri special amenajate, numite puşcării. Ei trebuie reeducaţi pentru a fi ca toţi ceilalţi sau închişi pentru a-i proteja de ei pe toţi ceilalţi.

Tînărul nostru este atras şi fascinat de această lume după ce, întîmplător, se împrieteneşte cu unul dintre faimoşii bandiţi, hoţi în lege, din Akkerman, stabilit la Odessa, care va deveni un adevărat maestru pentru el. Bătrînul hoţ îl va introduce pe copil în această lume necunoscută şi va fi cu el în toate etapele vieţii pînă acesta se va maturiza. Alături de acest hoţ, eroul nostru, va pătrunde în tainele tenebroase ale unei comunităţi plină de contrabandişti şi tîlhari, hoţi de buzunare şi prostituate, spărgători şi cerşetori, care-l vor ajuta să vadă o faţă nevăzută a lumii, să vadă „în negativ”, să vadă raiul din perspectiva iadului.

Bandiţii este a doua parte a Micii trilogii a marginalilor. Prima parte poartă titlul de Sectanţii

-
20 October, 2016
in: Blog, Cronici, Noutati, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply