Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Ultima erezie a lui Ernu

Florin Dumitrescu / 24 FUN / 3 februarie 2010

… primul samizdat al tranziţiei

 Când ne-o spun pensionarii, suspecţi de nostalgii comuniste, îi tratăm de ramoliţi. Când ne-o zic disponibilizaţii, cei din fosta clasă muncitoare, îi socotim manipulaţi. Dar când ne-o spun cei aflaţi în floarea carierei, oameni socotiţi “de succes” şi “realizaţi”, semeni pe care societatea ni-i propune ca ţinte aspiraţionale; când taman ei recunosc că între defunctul sistem comunist şi actuala orânduire capitalistă sunt puţine diferenţe de fond, cum să nu cazi pe gânduri?!

Celor care lucrează-n mari companii, cu a lor politică de cadre ocultă, demnă de Politbiroul de odinioară; cu a lor comunicare corporatistă, comparabilă cu proletcultismul cel mai “avântat”; cu a lor cultură de castă, întoarsă spre sine şi ostilă faţă de concurenţă; acestor stahanovişti de tip nou, căliţi în spiritul abnegaţiei şi delaţiunii; acestor “membri de nădejde”, cu masterate şi MBA-uri încununate de spălarea instituţională a creierelor – lor le recomand noua carte a lui Vasile Ernu, “Ultimii eretici ai Imperiului” (Polirom, 2009).

E o tipăritură primejdioasă pentru ordinea interioară a ţarcurilor multinaţionale, în care oameni ca ei construiesc neabătut capitalismul. E un apocrif care le va scutura certitudinile, le va dezvălui perspective neaşteptate şi, mai ales, le va procura fiorii subversiunii, atunci când îl vor citi pe ascuns, în cubicule; disimulându-l printre dosare şi clipboard-uri; ferindu-l de privirea camerei de supraveghere, ca pe un samizdat. Între un memo şi un contact-report, se vor repezi să citească un nou capitol al epistolarului dintre cei doi eroi, care par a fi ultimii partizani ai gândirii de gherilă. Miza cărţii este ca, tocmai, cititorii să îi contrazică titlul, demonstrând că erezia poate avea urmaşi.

-
5 February, 2010
in: Cronici, Noutati, Presa   
2 comentarii

Comments

2 Responses to “Ultima erezie a lui Ernu”

 1. Vladimir B.
  February 5th, 2010 @ 3:30 pm

  Sa vezi ce tare se exprima mosul Gleb IVANOV la mine pe blog, tocmai din Australia, despre “pazvanstism”, care e tot o erezie contemporana…
  comentul nr. 8!

 2. Antoaneta
  February 16th, 2010 @ 10:51 pm

  Ai vreo oferta de traducere la ea? Tare m-as bucura sa apara in spaniola, si s-o introducem in Cuba;)

Leave a Reply