Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Vasile Ernu: “Oamenii trebuie să gândească”

All Moldova/ 18 noiembrie 2009

 Noul volum semnat de scriitorul Vasile Ernu, „Ultimii eretici ai Imperiului”, a fost lansat şi la editura „Cartier” din Chişinău, după un turneu care a început şi va sfârşi în mai multe oraşe din România, via Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

Lansarea a avut loc la Libăria din Centru a editurii „Cartier” în seara zilei de marţi, 17 noiembrie. Sala librăriei a devenit neîncăpătoare, deoarece a fost prezentă multă lume – cei ce îl cunosc pe autor, dar şi care doar au auzit despre el.

Cartea „Ultimii eretici ai Imperiului” este scrisă într-un gen epistolar. În paginile acesteia două personaje, A.I. de la Bucureşti şi Vasiliy Andreevici de la Moscova, din lumi diferite, îşi împărtăşesc diverse idei, secrete de decodare a unor limbaje etc. – toate specifice spaţiului şi timpului în care se află.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că prezenta carte este o continuare a primei lucrări a lui Vasile Ernu, „Născut în URSS”. „Această carte este asemănătoare unui tub de caleidoscop: un capăt este la Bucureşti, unde se află A.I., iar altul este la Moscova, unde este Vasiliy Andreevici. Personajele lui Ernu vorbesc despre nişte idei absolut ţicnite”, a remarcat Vladimir Beşleagă.
Beşleagă a mai remarcat că această carte are o valoare cognitivă mare şi expune idei care provoacă cititorul. După incursiunea sa, Vladimir Beşleagă i-a dăruit lui Vasile Ernu cartea „Ultimii eretici ai Imperiului”, paginile căreia erau pline cu însemnările sale, făcute cu pixul, în cele 12 ore, timp în care a lecturat cartea.

Oleg Panfil, unul din personajele reale ale cărţii lui Vasile Ernu, a spus că în paginile volumului persistă un adevărat analistim. „Autorul oferă în această carte un instrument perfect igienic, care poate fi comparat cu o periuţă de dinţi, ce trebuie folosită la îngrijirea mentalităţii noastre, pentru că se găsesc dentişti care ne spun „Bonjour, maman”, „Proletarii din toate ţările, uniţi-vă!” sau „Mama noastră este anarhia”, a fost de părere Panfil.

Protagonistul serii, Vasile Ernu, le-a mărturisit celor prezenţi la lansare că temele abordate în carte nu sunt noi. „Problema simplă de la care pornesc este necesitatea de a pune în discuţie subiecte care nu ne plac, de a vorbi despre nişte adevăruri. Trebuie să înţelegem din ce lume am ieşit şi realitatea în care am intrat. Iată că eroii mei sunt puşi în situaţia să gândească situaţia în răspăr”, a menţionat autorul.

„Ideea ce mă interesează este că oamenii trebuie să gândească. Cartea mea nu este una de reţete: cum să procedăm într-o situaţie sau alta. Datoria noastră şi scopul meu este să atenţionăm oamenii despre mecanismele existente şi posibilele riscuri”, a conchis Vasile Ernu.

La finele întâlnirii cu cititorii, Vasile Ernu a promis că va lansa în curând o carte despre R. Moldova, una deosebită „care va deranja multă lume”.

-
19 November, 2009
in: Cronici, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply