Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Kvas – mîna revoltată (reţetă)

După cum vă povesteam am pornit: Ernu Kvas Distillery.

Atenţie la poze. La început mîna (mănuşa) este aproape moartă, stă pleoştită. Procesul începe-începe, mîna se ridică, se ridică. Şi în final e gata să explodeze. Stă falnică ridicată în sus şi parcă străgă revoltată: jos căldura, jos setea!!!. Procesul a luat sfîrşit. Lichidul e bun pentru stingerea căldurii şi setei. (Schema asta am învaţat-o de la nişte producători underground de licori miraculoase din perioada comunistă). Mai jos fotoprocesul & reţeta.

IMG_5354IMG_5355IMG_5359IMG_5360IMG_5365

Şi acum reţeta.

Rezultat: 10-11 litri. Preţ ingrediente: maxim 20 lei

Ingrediente: pîine secară 1 kg, 25 gr. drojdie, coajă lămîie, ½ kg zahăr, 50 gr. stafide, mentă, apă fiartă 12-13 litri. Vas: 15 litri minim.

Mod preparare:

  1. Pîinea de secară se prăjeşte (gen toast sau pe tavă în cuptor). Pîinea musai de secară autentică, din aia banală (nu de fiţe).
  2. Se taie felii, se pune într-un vas de minim 15 litri.
  3. Peste se pune apă clocotită, se adaugă feliile de lămîie.
  4. Se lasă în jur de 5 ore.
  5. Paralel se pregăteşte zahărul care se topeşte: gen zahăr ars. Dă culoare. (Se pune fie la prima tură, fie la a doua).
  6. După 5 ore se strecoară.
  7. Se pune: drojdia, stafidele şi frunzele de mentă.
  8. Se lasă minim 5 ore (uneori procesul poate dura şi 12 ore în dependenţă de cît de repede fermentează, cît de cald e în încăpere etc). E gata cînd pişcă bine de limbă 🙂
  9. Mai strecurăm o dată şi-l punem în frigider. Unii (şi eu) mai pun în sticlă/vas cite o bobiţă de stafide şi cîte un bob de orez. Se toarnă de obicei în sticle obişnuite sau de plastic ca să încapă în frigider şi să fie uşor de „manevrat”.
  10. După ce se răceşte binişor se poate  “servi”.

Poftă bună şi mai poftiţi pe la noi…final

-
15 July, 2014
in: Blog, Noutati   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply