Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Cele mai bune filme rusești în 2011

Iată filmele rusești ale anului 2011 pe care le recomand. Sînt puse în ordine aleatorie. Cîteva dintre ele sînt chiar excepționale și cred că a fost un an destul de bun pentru cinematografia rusă. Au revenit cu filme Sokurov, Zveaghințev și Smirnov. Multașteptatul film al lui Loban a apărut în sfîrșit. Au fost două debuturi foarte apreciate:  Nikonova și Karimov. Au fost multe subiecte noi pe care nu le-am mai întîlnit demult în filmele rusești. Am selectat 14 filme și dacă mai descopăr ceva, revin cu completări.

1.Elena / regia – Andrei Zveaghințev. Pe regizor îl știți din filmele The Return (2003) și The Banishment (2007). Zveaghințev este indiscutabil unul din cei mai talentați regizori actuali ruși . De data asta ne oferă un film de cu totul altă factură decît filmele lui precedente.

 

 2. Generation P / regia Viktor Ginsburg. Filmul este ecranizarea romanului cult cu același nume scris de Viktor Pelevin. Romanul a fost tradus recent și în limba română. Din păcate filmul nu se ridică la nivelul cărții. Merită însă văzut cel puțin pentru Renata Litvinova.

  

3. Oameni inadecvați / regizor Roman Karimov. Este filmul de debut al lui Karimov și a fost primit foarte bine de critica de specialitate. Mulți îl consideră ”filmul anului 2011”.

  

4. Două zile / regizor Dunea Smirnova. Un milionar vrea să pună mîna pe un muzeu (proprietățile lui). Însă acolo există niște oameni care nu sînt de acord cu cel care deține mulți bani 🙂 … și există și o fată deosebită… interpretată de una dintre cele mai bune actrițe ruse din zilele noastre – Ksenea Rappaport. (clipul melodiei Supertango al celor de la Megapolis e pus pe acest film).

 

5. Faust – regia Aleksandr Sokurov. Nu cred ca trebuie să spun ceva despre regizor și film. Omul e genial și de orice se atinge face minuni.

6. Vînătorul – regia Bakur Bakuradze. Un film foarte apreciat și premiat  pe la diverse festivaluri. În acest film nu a jucat nici un actor profesionist.

 

7. Șapito-show – regia Serghei Loban. Loban este regizorul faimosului film Pîli/Praf care reprezintă vîrful de lance a cinematografiei alternative ruse actuale. Filmele lui sînt excepționale și trebuie văzute. Apariția acestui film este poate cel mai important eveniment cinematografic al anului 2011 în Rusia.
 

 

8. Soare înşelător II: Citadela – regia Nikita Mihalkov. Prea multa propagandă strică. Doar filmele americane de duzina au mai  multa propagandă decît ăsta. Dar cine e fan Mihalkov e bine să vadă cum a evoluat acest regizor care în tinerețe făcea niște filme excepționale.

 

9. Vîsoțki, îți mulțumim că trăiești –  regia Petr Buslov. Un blockbuster despre viața unuia dintre cei  mai iubiți actori și cîntăreți sovietici: Vladimir Vîsoțki. E un film cu mare succes la public, dar cam americănesc (zapadlo – cum zic rușii).

 

10. Ținta – regia Alexandr Zelidovici. Un film foarte premiat și bun. Mie mi-a plăcut în mod deosebit.

 

 11. A fost o dată o babă – regizor Andrey Smirnov. Smirnov este cunoscutul regizor care a făcut filmul Gara bielorusă și nu a mai filmat de 30 de ani. După o pauză așa de mare vine cu o nouă capodoperă: o dramă din perioada de început a comunismului sovietic.

 

12. Într-o sîmbătă – regia Aleksandr Mindadze. E un film derspre catastrofa de la Cernobîl.

 

13. Portret în amurg – regia Anghelina Nikonova. Un alt debut promițător și apreciat de critica de film.

 

 14. Indiferență – regia Oleg Fleangolț. Este un film despre generația 60. Filmul a fost filmat în anii 89-90 și montat și terminat abia anul acesta (2011). Este alb-negru cu imagini foarte tari mai ales pentru cei care iubesc stilul acelor ani.

 

-
3 January, 2012
in: Blog, Noutati   
26 comentarii

Comments

26 Responses to “Cele mai bune filme rusești în 2011”

 1. Iulia Popovici
  January 3rd, 2012 @ 3:08 pm

  La Într-o sîmbătă, imaginea e semnată de Oleg Mutu ‘al nostru’.

 2. Emil Calinescu
  January 3rd, 2012 @ 3:59 pm

  Multumiri pt semnalari. Totusi, as fi foarte multumit daca as putea face rost de filmele astea, oficial sau chiar piratate. De ex, ideal ar fi daca am sti denumirea lor in engleza(le-am gasi mai usor pe torente).
  Oricum, felicitari! Exista oameni care se uita si la alte filme decat cele americane!

 3. Olga
  January 3rd, 2012 @ 4:36 pm

  paremi-se primul film Listat se numeste “Elena” si nu “Elema” 🙁

 4. Chelariu MIhai
  January 3rd, 2012 @ 4:38 pm

  De curand am vazut “Office romance” (1977)(http://www.imdb.com/title/tt0076727/). A fost o adevarata iesire la aer. O comedie buna, cu oameni normali, fara “eroi” americani/americanizati. Multumesc pt lista. Sunt si recomandari la filme mai vechi? In afara de “Gara pentru doi”, “Satra” si “Moscova nu crede in lacrimi” parca nu prea mai stiu.
  Am sa caut filmele din lista. Apreciez!

 5. vasile
  January 3rd, 2012 @ 7:59 pm

  @ Olga
  Fireste ca ELENA 🙂

 6. vasile
  January 3rd, 2012 @ 8:00 pm

  da Iulia,
  Oleg mai nou raspunde la telefon de prin Ukraina sau Moskova… e bine pentur el, mai ales ca lucreaza la filme bune.

 7. ilinca
  January 4th, 2012 @ 1:15 am

  Unde/cum ati reusit sa vedeti aceste filme?
  Multumesc!

  (Din cate stiu, anul asta, 2012, urmeaza sa apara si la noi pe ecrane “Faust”, al lui Sokurov; restul nu cred ca vor putea fi vazute in cinematografele de la noi 🙁 )

 8. vasile
  January 4th, 2012 @ 1:47 am

  Din pacate majoritatea filmelor pot fi gasite doar pe diverse retele… cinemaurile dau altfel de filme…. si pe la festivaluri de film.

 9. Prin blogosfera cinefila (26 decembrie 2011 – 1 ianuarie 2012) | Filme si carti
  January 4th, 2012 @ 11:30 am

  […] lista asemanatoare dar profilata pe cele mai bune filme rusesti ale anului 2011 ne prezinta pe blogul sau scriitorul Vasile Ernu: ‘Iată filmele rusești ale anului 2011 pe […]

 10. Măneanu Varvara Magdalena
  January 4th, 2012 @ 4:52 pm

  Mă bucur că au ieşit pe piaţă atâtea filme ruseşti interesante, dintre care câteva şi nonconveţionale-experimente.Păcat că nu am cum să le vizionez. Deocamdată mă mulţumesc cu ce ne dă TVR1,2 şi Antena. Vă urez La mulţi ani ! Să ne ţineţi la curent!

 11. elvira rimbu
  January 4th, 2012 @ 9:47 pm

  Am vazut Elena lui Zveaghintev in rusa.Buuuun film.Daca stiti rusa gasiti filmele online.

 12. talex
  January 9th, 2012 @ 11:24 am

  @vasile ernu

  nu prea inteleg ce e cu acest film al lui Mihalkov, pentru ca jumatate din el e o reluare a primei parti din Exodus. Deci Citadela e juma’ de Exodus plus alt ceva.

 13. vasile
  January 9th, 2012 @ 4:15 pm

  @talex
  nici eu nu inteleg ce e cu el… 🙂
  eu l-am pus pe lista caci e reprezentativ pentru ansamblul cinematpgrafiei ruse actuale… sau ma rog… asa mi se pare.

 14. talex
  January 12th, 2012 @ 11:16 pm

  Am privit “Elena”, e un film bun, deschide cateva teme de reflectie, dar nu depaseste Intoarcerea si Izgonirea!

 15. victor ciobanu
  January 25th, 2012 @ 3:54 pm

  nu înțeleg reticența pt cinematografia americană.

  asta o poate face doar cineva care nu a încercat să urmărească măcar un pic istoria cinematografiei sau urmărește doar afișele cinematografului Patria sau alte cinematografe similare.

  nu se poate vorbe de propagandă în cinematografia americană așa cum suntem obișnuiți cei nascuți in URSS sau alte țări cu regim dictatorial. acolo (USA) cinematografia este afacere, iar cea mai mare piață de distribuție pt propriile produse rămâne încă Statele Unite, apoi celelalte continente. asta cere publicul, asta li se dă…

  (Cine a dominat industria filmului in 2011:
  1.Paramount – 5.16 miliarde de dolari
  2.Warner Bros. – 4.69 miliarde $
  3.Disney – 3.37 miliarde $
  4.Fox – 3.13 miliarde $
  5.Sony – 3.10 miliarde $
  6.Universal – 2.32 miliarde $)

  părerea mea,
  pe acești giganți, îi doare fix în pix de ”propagandă” nu știu cui.

 16. ion adrian
  January 27th, 2012 @ 3:45 pm

  Dle Ernu,
  Recunosc ca pana aseara cand v-am zarit in dialogul cu dna Culcer nu prea auzisem multedespre dvs(nu subt scriitor sau ceea ce se numeste om de cultura, sunt un doctor inginer si ganditor crestin autodidact) .
  Figura cred ca am rcunoscut-o probabil de la restaurantul US unde mai intram cu niste prieteni scriitori . Am mers dupa dvs intrun interviu de acum cativa ani din Adevarul si am si postat ceva dar este evident inutil acolo asa ca repet intrebarea pusa:

  Dle Ernu,
  Credeti ca alternativa la capitalismul cu legile sale constitutive dar care nu va place este socialismul stiintific cu legile sale constitutive?

 17. vasile
  January 31st, 2012 @ 1:45 pm

  @ion adrian

  Sint un critic al capitalismului asa cum am fost si un critic al “comunismului real”. Nu stiu ce intelegeti prin “socialism stiintific”. Eu sint un om care lupt pentru valorile stingii (deseori foarte apropiat de unele valori liberalea). Nu gust deloc, dar absolut deloc valorile conservatoare si neoliberale… In Europa nu e o noutate o astfel de pozitie. In Romania insa este o mare confuzie… cind zici stinga ti se reproseaza cu “socialism stiintific” si comunismul..

 18. cristel
  February 12th, 2012 @ 8:42 pm

  despre filmul, A fost o data o baba,baba aia de fapt e o muiere. A fost o data o muiere.Baba.ro= staruha.ru.Si, multumim, simteam nevoia de ceva nou. Ma bucur sa te redescopar, ma bucur pu succesul tau. FELICITARI. Cu drag.

 19. Marian
  March 20th, 2012 @ 1:31 pm

  Doresc sa cumpar citeva filme rusesti titrate.

 20. Lucia
  April 8th, 2012 @ 10:34 pm

  Ia vedeți, domnu’ Ernu: http://tema.livejournal.com/1117038.html
  Acuma nici nu știu, să mă apuc de privit sau nu:-)

 21. Tania
  December 22nd, 2012 @ 11:02 pm

  Elena poate fi vazut aici http://vidgang.co/play/04912651dfe908fcb9ecbef24b2b5163/ cu subtitrare in engleza.

 22. Kristina
  January 25th, 2013 @ 10:14 pm

  Multumim pentru recomandari.
  Am si eu o veste buna.
  “Oameni inadecvați” poate fi vizionat direct pe youtube cu subtitrare in engleza.
  http://www.youtube.com/watch?v=3lh-mRodjVE

 23. eugenia
  January 31st, 2013 @ 12:23 am

  v as ruga frumos ,deoarece sint iubitoare a filmelor rusesti, sa mi indicati un site unde pot fi vazute filme rusesti online free cu traducere, in vk.din pacate nu le am gasit decit foarte putine.va multumesc anticipat.

 24. Angela
  March 16th, 2014 @ 7:13 pm

  Super selectia,chiar mai am cateva de vazut.te-as intreba daca stii ceva de un film rusesc din perioada comunista,ceva cu Winnetoo.Nu mai stiu cum se numeste,era foarte prost realizat,dar limbajul de lemn si proasta realizare m-au facut sa ma distrez copios atunci.Printre capodopere trebuie sa fie si exceptii care confirma regula.Numai de bine!Angela

 25. george
  November 11th, 2014 @ 11:35 am

  Toate bune si frumoase.nu stiu daca sunteti roman sau moldovean insa avand in vedere ca va considerati frate cu romanii.incercati sa postati filme traduse in romana.sper ca intelegeti ca sunt inca romani care indragesc filmele rusesti.putini dar sunt.sanatate maxima!!!

 26. Cele mai bune filme ruseşti din 2014. Un top personal
  January 8th, 2015 @ 4:13 pm

  […] Cele mai bune filme ruseşti în 2011 […]

Leave a Reply