Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Vasile Ernu: „Mark Tkaciuk nu există!”

PAvel Paduraru / Timpul / 20 noiembrie 2009 /

Scriitorul Vasile Ernu l-a chemat la duel pe deputatul comunist Mark Tkaciuk, fostul consilier al lui Voronin. Mănuşa i-a fost aruncată marţi seara, la Librăria din Centru, în cadrul lansării celui mai recent roman al scriitorului – „Ultimii eretici ai Imperiului”, apărut la Editura „Polirom”.

Deşi au promis că vin, Oleg Serebrian şi Mark Tkaciuk – politicienii invitaţi de Vasile Ernu la lansarea cărţii sale – nu l-au onorat pe scriitor cu prezenţa. Primul, pentru că avionul cu care venea de la Bucureşti n-a putut ateriza, din cauza ceţei, la Chişinău. Cel de-al doilea, pentru că, probabil, pur şi simplu s-a rătăcit în ceaţă… Cu toate acestea, Librăria din Centru a fost arhiplină, mulţi întrebându-se dacă lumea a venit pentru Ernu sau pentru Tkaciuk. Indiferent pentru cine au venit însă, cert e că au rămas pentru Ernu, cei ajunşi mai târziu fiind nevoiţi să stea şi pe scările de la intrare.

În luarea sa de cuvânt, Vasile Ernu şi-a anunţat cititorii că, fiind preocupat de ţara în care s-a născut, va scrie în curând un roman despre R. Moldova şi, totodată, va forma un grup de persoane, care vor invita la discuţii mai mulţi politicieni moldoveni, printre care un rol deosebit îl va avea Tkaciuk. „Nu-i port pică lui Tkaciuk, dar mănuşa deja i-am aruncat-o şi vă voi convinge că el nu e chiar atât de important pe cât se pare”, a declarat Ernu. „De fapt, Mark Tkaciuk nu există, a adăugat Ernu, dovadă fiind şi faptul că lipseşte”.

Printre invitaţii la lansarea găzduită de reţeaua de librării ale Editurii „Cartier” s-au mai numărat scriitorii Vladimir Beşleagă şi Oleg Panfil – ultimul de expresie rusă, dar care a vorbit foarte bine româneşte şi care, anterior, a tradus în rusă romanul lui Ernu „Născut în URSS”.

Romanul „Ultimii eretici ai Imperiului”, scris în stil epistolar, este povestea a doi eroi din două lumi diferite: un bătrân terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin, devenit disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tânăr scriitor, specialist în tehnici de fraudare a băncilor. Ei îşi împărtăşesc idei, tehnici de luptă şi subzistenţă, secrete de decodare a diverselor limbaje şi recomandă cele mai ingenioase forme de „apărare civilă”. „L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie găsit cu orice preţ şi citit, citit, citit: Must Read! Scrie fără utopism şi ideologii şi mai ales fără ură. Scrie pur şi simplu bine, cu o frumoasă limbă simplă, ironică şi lirică”. Astfel îl apreciază pe Ernu scriitorul cecen Gherman Sadulaev.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971 şi s-a stabilit în România după căderea Imperiului. A debutat cu volumul „Născut în URSS”, distins cu Premiul pentru debut al „României literare” şi Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

-
23 November, 2009
in: Blog, Cronici, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply