Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Despre socialism si capitalism

Stefan Agopian / 24 FUN /29 NOV 09

Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Editura Polirom. A doua carte a lui Ernu e diferita de cea de debut in primul rand prin forma si nu prin continut. Ultimii eretici sunt un anume M. I., fost disident al regimului sovietic si Vasiliy Andreevici, un tip ceva mai tanar, nascut in URSS si stabilit in Romania postceausista. Cei doi au avut timp de mai multi ani un schimb de scrisori pe care Vasiliy le recupereaza si ni le pune noua sub nas. Despre ce-si scriu cei doi? Despre deosebirile si, mai ales, despre asemanarile dintre comunism si capitalism.
Amandoua sistemele le put celor doi cam la fel de tare si pana la urma devine clar pentru cititori (daca nu cumva se plictisesc pe parcurs) ca cea mai buna dintre lumi nu exista inca. Chestia asta poate parea banala unora, dar pentru autor e o treaba de viata si de moarte. Cand nu e prea incalcit sofistic sau de-a dreptul banal, Ernu poate fi si interesant. Pe coperta cartii sunt pozate statuile lui Lenin si Iisus si intre ei, tinut de labute de cei doi, e Mickey Mouse. Simpaticul soricel ar putea fi chiar autorul, care a vazut pisica in doua sisteme sociale, dar care spre norocul lui si al nostru, pana in momentul de fata a scapat teafar si nevatamat din ele. A, sa nu uit, din cand in cand e criticata si Romania, patria adoptiva a lui Vasiliy Andreevici si, nu de putine ori, critica e indreptatita.
Prima mea betie, volum coordonat de Gabriel H. Decuble, Editura Art. O buna initiativa a avut Editura Art de a publica o serie de carti intitulate generic „Prima data“, serie condusa de Laura Albulescu. In Prima betie, 19 persoane de diverse profesii isi povestesc, cateodata cu haz, prima betie si, de cele mai multe ori, sunt povestite si betiile ulterioare. Din pacate, oricat ne-am lauda noi cu betivii nostri, cei din Republica Moldova (v. textul lui Mihail Vakulovcki) ne sunt net superiori si nu cred ca-i vom ajunge vreodata din urma.

-
7 December, 2009
in: Cronici, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply