Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Jiří Trnka – Walt Disney of the East

Swineherd_TrnkaDupă cum am promis o să încerc să vă prezint cîţiva ilustratori de carte pentru copii.  Ca să nu vă dau doar ce-mi place mie, căci fireşte îmi place ceea ce ştiu mai bine (adică şcoala rusă), o să selectez cîţiva din cei care au primit  Hans Christian Andersen Award. Acesta este echivalentul premiului Nobel pentru literatură. I se mai zice şi “Little Nobel Prize” şi se acordă pentru două categorii: Scriitor şi Ilustrator. Mă voi opri doar la ilustratori.

Azi o să vă prezint un important ilustrator din Cehia/Cehoslovacia: Jiří Trnka (1912, Plzeň – 1969, Praga). A luat acest prestigios premiu în 1968. Jiří Trnka, mare ilustrator şi creator de desene animate, supranumit şi “Walt Disney of the East” este unul din exemplele perfecte care demonstrează că teza lui Norstein (autoritatea nr.1 pentru mine în domeniu de animaţie) este validă. Una din tezele lui legate de geneza şi dezvoltarea animaţiei spune aşa: există două mari şcoli de animaţie care au origini diferite. Şcoala Europeană de animaţie şi în mod special cea rusă îşi are originea în ilustraţia de carte, pe cînd şcoala de animaţie nordamericană îşi are originea în film. De aici şi o întreagă filosofie aparte. Ei bine, eu cred că la Jiří Trnka acest lucru se vede foarte bine. Cine e curios poate cauta mai mult material pentru a se convinge. Eu mă voi axa pe ilustraţia lui. Şi un film documentar depsre viaţa şi opera lui Jiří Trnka.

Rumpelstiltskin_JiriTrnka Cinderella_JiriTrnka andersenTales Fireflies andersen nightingale_Trnka uglyduckling_Trnka Trnka4Trnka3

-
14 February, 2010
in: Blog, Noutati   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply