Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Când ai fost ultima dată la Cinema?

(20 SEPTEMBRIE 2007 Gandul ma intreaba “cind am fost ultima oara la cinema?” ….. iar asta e varianta Winnetou pe care o vedeam cind eram mic…. doar ca vorbeau ruseste)

Când ai fost ultima dată la Cinema?
Despre cinema am poate cele mai frumoase amintiri din copilărie. Pot descrie cu lux de amănunte cum fratele meu mai mare, responsabil cu recuperarea mea de la grădiniţă, în fiecare zi de miercuri mă lua la ora 16.30, în loc de 17.00 cum era în mod obişnuit. De ce? Fiindcă miercurea de la ora 17.00 se dădeau filmele pentru elevi care costau 5 kopeici, aşa că trebuia să mă recupereze, neregulamentar, din timp, ca să putem ajunge la film. În acea perioadă am văzut enorm de multe filme şi atunci m-am îndrăgostit de cinema definitiv. Cât am plâns, cât am suferit şi cât m-am bucurat alături de Winnetou!

De atunci merg cu regularitate la cinema şi mi-am creat un adevărat ritual legat de sala de cinema. De obicei merg singur. Merg cu altcineva doar când e absolut necesar sau contextual. Nu merg la orele sau filmele aglomerate decât foarte rar. Prefer vizionările din prima jumătate a zilei şi ador sălile de cinema din oraşele mai puţin cunoscute. O vizionare într-o sală de cinema a unui oraş necunoscut sau mai ales unde eşti doar pentru câteva zile e pentru mine ceva fascinant. De exemplu, pierzi trenul la Paşcani. Se întâmplă. Mai ai 4-5 ore până la trenul următor şi ce faci? Mergi într-o sală de cinema şi chiar dacă sala este mizeră, vizionarea unui film acolo îţi dă un sentiment aparte.

Aşa. Întotdeauna mă aşez pe partea dreaptă, undeva al cincilea scaun centru-dreapta. Asta e foarte important, căci rareori văd filmul de pe aripa stângă. Şi o mică scăpare. Chiar dacă nu beau aproape deloc Pepsi sau Coca-Cola, la film iau obligatoriu un Pepsi, nicidecum Cola. Nu mă întrebaţi de ce. Hai că mi s-a făcut chef de un film. Am fugit să văd unul.

-
20 September, 2007
in: Blog   
1 comentariu

Comments

One Response to “Când ai fost ultima dată la Cinema?”

  1. viorel florin costea
    October 14th, 2007 @ 10:48 am

    corect! moinestiul (municipiul fara nici un atribut municipal, aflat in apropiere de tescani) nu mai are cinema… mi-am petrecut in copilarie 3-4 ore pe zi acolo, pe cind functiona 5 zile/saptamina… fratele mamei era director acolo, nu plateam nimic, intram si inghiteam imaginile cu o flaminda nerabdare… aproape niciodata nu realizam cum trece timpul, numa\’ ce ma trezeam cu unchiu linga mine care ma alunga acasa… un cinema mizer, sordid, mirosul de urina plutea discret intre scaune, lumea fuma palmat si mesteca tone de seminte vindute la intrare de o tiganca despre care toata lumea stia ca are tuberculoza (da\’ nu conta), totul era jilav si mucegaiul era intiiul dintre spectatori… si ce daca? magia povestilor era kolossala, imaginile ne hraneau ca pe niste bebelusi dependenti de fantasme… si, oh, si eu stateam intotdeauna pe dreapta!

Leave a Reply