Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Autorităţile europene sunt la fel de cinice ca şi Voronin

interviu aparut in Evenimentul zilei Joi, 09 Aprilie 2009. itrebari Vlad Odobescu

Mai-marii Europei vor linişte la periferie, aşa că preferă să închidă ochii la ce se întâmplă în Republica Moldova, arată Vasile Ernu, scriitor basarabean stabilit în România. Ernu explică faptul că nu e loc de morală acolo unde doar profitul contează.

Evenimentul zilei: Revolta pare să se stingă. E doar o impresie?
Vasile Ernu: Revolta se va stinge în mod normal. Nimeni nu şi-o asumă. Opoziţia vrea doar să manifesteze paşnic şi cere repetarea alegerilor, acuzând Partidul Comunist că a trucat alegerile.

Cât este conflict între generaţii şi cât luptă anticomunistă în ce se întâmplă acolo?
„Comunismul” din Moldova seamănă mult cu cel de aici, doar că poartă acest nume şi este mai brut. Este un grup de tip oligarhic care conduce autoritar. În România sunt mai multe grupuri de acest tip. Partidul Comuniştilor este un cocktail care combină dreapta naţionalistă „moldovenească”, cu un capitalism de tip oligarhic şi ortodoxism bigot. Voronin este un om care depune flori la Ştefan cel Mare şi Lenin, iar de Paşte e la biserică şi zice în faţa poporului „Hristos a Înviat!”. E un mutant perfect, care deţine putere financiară şi politică, controlând mai toate sferele. Protestul de la Chişinău este unul îndreptat asupra nedreptăţii care se face de ani de zile: pe plan politic, economic, cultural.

Pe străzile Chişinăului s-a strigat „România” şi s-au fluturat drapele tricolore. Mai putem vorbi astăzi de unionism?
Eu mă îndoiesc profund. Nimeni nu poate şi nici nu cred că vrea în mod real acest lucru. Vremurile revoluţiilor au apus. Trăim vremurile tehnologiilor politice şi al realpoliticului cinic.

Comuniştii invocă încă o dată amestecul românesc…Dacă au dovezi, să le arate. Amicii mei ruşi sunt convinşi de amestecul statului român. Eu aştept dovezi.

„Basarabia ne interesează doar când face rating”

Cum vi s-a părut reacţia autorităţilor europene faţă de situaţia de la Chişinău?Autorităţile europene sunt la fel de cinice ca şi Voronin. Ei vor linişte la periferie, aşa că preferă să închidă ochii. Nu există morală acolo unde doar profitul contează.

Dar reacţia României?
De data asta, România mi s-a părut mult mai echilibrată. S-ar putea să avem de data asta un ministru de externe care pricepe ce se întâmplă în est.

Aţi simţit o solidaritate reală din partea românilor de rând faţă de manifestanţii basarabeni? Anii trecuţi a fost la modă în România sloganul: „Suntem sătui de problemele noastre…”.
M-a dezamăgit profund mass-media românească şi în mod special televiziunile. Nu s-a dat nimic în perioada de dinaintea alegerilor. S-a reacţionat doar după expulzarea cetăţenilor români din Moldova şi oprirea acesului unora. Însă când a început să miroasă a sânge au sărit toţi. Basarabia ne interesează doar când face rating şi aduce voturi.

Presa occidentală a remarcat că mobilizarea pe internet a funcţionat din plin. Asistăm la o nouă formă de mobilizare populară?
La noi este mai nouă. În mediul occidental ea se foloseşte deja. E clar că avem de-a face cu o nouă generaţie care lucrează cu alte unelte şi medii. E conectată la altfel de ustensile care functionează în registru. E suficient să ai o conexiune net sau telefonică ca să fii parte la o revoltă într-o formă reală sau virtuală….

Pot comuniştii să facă ceva pentru a limita o asemenea formă de comunicare sau sunt depăşiţi la acest capitol?
Din păcate au şi făcut-o. S-au blocat de nenumărate ori telefonia şi au picat serverele. Însă clar că nu poate fi oprită în totalitate. Tehnic vorbind astăzi este foarte greu să controlezi informaţia. Şi după cum am văzut, ea a curs pe diverse canale.

-
10 April, 2009
in: Blog   
2 comentarii

Comments

2 Responses to “Autorităţile europene sunt la fel de cinice ca şi Voronin”

  1. dragos c
    April 11th, 2009 @ 3:25 pm

    fain interviul! ai dreptate. si eu cred ca diaconescu e un bun politician. imi pare rau ca ceea ce s-a-ntamplat acolo – manifestatiile – n-au fost decat un foc de paie. cu totii gandim emotional lucrurile…

  2. Bogdan Ghiurco
    April 13th, 2009 @ 7:03 pm

    Eu stiu daca Diaconescu chiar a reactionat corespunzator? Vorbesc din perspectiva celui care si-ar fi dorit o atitudine mai ferma… Prilejul (pretextul) exista la indemana: sunt convins ca printre cei maltratati, arestati au fost si basarabeni cu cetatenie romana. De ce noi, ca tara NATO si membra UE, doar i-am facut na-na din deget lui Vorornin? Sa fie asta dovada ca interventia s-a petrecut pe alte căi? Si, in fine, mai are rost sa invoc paralela cu statul american? Ce-ar fi facut el intr-un caz similar?

Leave a Reply