Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

O carte controversată – www.europa.md, Chişinău, 6 octombrie 2006

Ieri, la Biblioteca Publica “Onisifor Ghibu” a fost lansata cartea  de debut a lui Vasile Ernu “Nascut in URSS”. Lansarea a fost organizata de revista “Contrafort” cu participarea autorului. Aceasta este a doua lansare dupa cea care a avut loc la Bucuresti, pe 26 mai intr-o atmosfera degajat-studenteasca in Club A.

Volumul a fost editat in 2006, la prestigioasa editura romneasca “Polirom” si in scurt timp a starnit numeroase controverse in ceea ce priveste atitudinea neobisnuita a autorului fata de comunism. In timp ce majoritatea scriitorilor critica dur comunismul dupa prabusirea sa, Vasile Ernu povesteste despre copilaria sa si viata de zi cu zi asa cum a fost ea, cu bucurii, dar si cu necazuri, si se pare ca tocmai acest lucru deranjeaza pe multi.

Autorul a mentionat ca a scris cartea in sase luni si ca, de fapt, se orienteaza catre piata germana, acolo unde societatea a trecut printr-un proces de constientizare a trecutului, nu doar nazist, dar si comunist.

Intr-adevar, in Germania, mai ales in fosta Republica Democrata Germana sunt populare asa-numitele DDR-partys, dar si cartile cu caracter autobiografic ale scriitorului Wladimir Kaminer, care relateaza peripetiile din Germania de dupa 1989 ale unui emigrant nascut in URSS.
In Moldova, cartea lui Vasile Ernu nu a putut fi receptata fara o raportare la situatia politica actuala. Si despre aceasta Vasile Ernu are o parere, considerand ca discursul actual al lui Vladimir Voronin seamana foarte mult cu discursul oricarui birocrat de la Bruxelles si ca problema este in fond una de gestiune a tarii. In acelasi timp, discursul actual impotriva unui sistem care a disparut sau “s-a oprit”, cum spune Vasile Ernu, este ilegitim, pentru ca trebuia tinut cu treizeci de ani in urma.

“Cartea este mai mult pentru cititorii nesovietici, desi paradoxal prima oferta de a edita cartea a venit de la o editura din Moscova”, a declarat Vasile Ernu. El crede totusi, ca cititorul din Moldova este adevarata proba de foc a acestui volum.

Criticul literar Ovidiul Tichindeleanu a sustinut ca “Nascut in URSS” seamana cu o “revalorizare pozitiva a comunismului”, in timp ce pentru Val Butnaru si Nicolae Negru discutia despre conotatiile pozitive ale vietii omului sovietic a parut suspecta tinand cont de situatia actuala a Moldovei.

Intrebat ce parere are despre carte, scriitorul Constantin Cheianu a spus: ”Parca as fi scris eu aceasta carte”. Intr-o recenzie excelenta facuta aceluiasi volum, Vitalie Ciobanu considera ca “Ernu trebuie sa ia in calcul o anumita responsabilitate auctoriala. Cartea sa “cade” pe un teren defectuos, produce efecte colaterale, incontrolabile. Crimele, ororile comunismului nu intra in atentia lui Ernu.”[1]

Se pare ca la fel ca in Romania, receptarea cartii lui Vasile Ernu a starnit reactii diverse, ceea ce inseamna ca trebuie citita de fiecare, pentru formarea propriei pareri. In fond nu este decat o opera literara, care trebuie comparata cu cercetarile stiintifice despre fenomenul comunismului.
Vasile Ernu a lansat si un site http://www.nascutinurss.ro/, unde puteti lectura anumite pasaje din aceasta carte controversata, dar si afla despre anumite aspecte ale vietii zilnice din URSS.

Volumul lui Vasile Ernu incepe astfel:

“Am plecat din aceasta tara în 1990. Parafrazandu-l pe Vladimir Maiakovski as putea spune: Priviti, minunati-va, si eu am fost cetatean al Uniunii Sovietice. URSS este tara, patria în care m-am nascut si am trait. Este o tara, care nu te poate lasa indiferent, dincolo de relatia pe care ai avut-o cu ea, fie ca o iubesti sau o urasti. Sper ca ceea ce urmeaza nu e nici dragoste, nici ura, daca exista vreo deosebire intre ele, pentru ca indiferenta cu siguranta nu va fi.”

[1] Vitalie Ciobanu, Progeniturile Utopiei, Contrafort, anul XIII, nr. 9, p.4.

-
6 October, 2006
in: Cronici   
Comments Off on O carte controversată – www.europa.md, Chişinău, 6 octombrie 2006

Comments

Comments are closed.