Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Comunismul sunt eu – Evenimentul zilei , 21 Iulie 2006

Sorin Adam Matei
Amintirea cea mai vie din cei sapte ani pe care i-am petrecut in Bucuresti, intre 1985-1992, este a unui copac care crescuse prin gardul unei frumoase case din cartierul Cotroceni.

Radacinile sale ridicasera dalele de beton din curte, umflase zidul ca burta unei gravide si trunchiul sau inghitise flamand dantela de fier forjat.

Comunismul a avut aceeasi putere neomeneasca de a creste in sufletele oamenilor. A devenit, prin forta sau prin pura obisnuinta, parte din ei. Omul nascut in comunism are anumite reflexe.

Cand face o greseala, nu spune adevarul. Daca gaseste chiar si un carnetel de adrese pe strada, il ia acasa ca pe o prada nesperata. Se baga in fata la coada. Daca se cearta, striga cel mai tare; cel cu “guitul” mai mare are intotdeauna dreptate.

Comunismul din noi poate fi insa dat afara. Leacul nu consta totusi in acatistele oficiate de cei care au devenit anticomunisti dupa ‘89. Mai ales de cei care au tacut pe vremea celui caruia le era frica sa ii spuna numele intreg si, ca Necuratului, ii gasisera porecla de imbunare Ceasca.

Solutia este acceptarea faptului ca unele lucruri au devenit parte din tine si ca nu poti iesi de sub mrejele lor decat recunoscandu-le forta pe fata si cu o anumita tandrete.

Scriitorul Vasile Ernu, nascut in Moldova Sovietica in 1971, ne ofera retetarul unui astfel de tratament de izgonire a demonilor. Se intituleaza “Nascut in URSS”.

Volumul aduna amintiri din lagarul socialist, din anii ‘70 si ‘80. Povesti care spun un lucru simplu: Daca vreau sa ma despart de comunism, trebuie sa il cunosc, ca sa stiu ce arunc si ce pastrez. Desi Vasile Ernu nu are nimic sa isi reproseze, era prea prunc in anii aceia, el e necrutator cu amintirile, chiar si cand sunt nostalgice.

Volumul culmineaza cu o lista, de genul celor pe care le gasesti pe internet. O lista care ne aduce aminte de un lucru elementar: “comunismul sunt eu”.

Lista se numeste “Cum stii ca te-ai nascut in URSS”. Inlocuiti URSS cu comunismul lui Ceausescu, si sper ca, citind-o, veti simti si dv. acelasi sentiment de usurare pe care si eu, ca multi altii, l-am simtit, indiferent unde ne aflam acum si ce facem. Spicuiesc, pe scurt, cele mai savuroase 10 puncte:

1. Cuvantul prezervativ ti se pare in continuare nepoliticos.

2. Campaniile de strangere a maculaturii aveau si ele farmecul lor: reuseai sa furi o carte care merita salvata.

3. Poti imita vocea traducerii sincron a filmelor video din anii ‘80.

4. La defilarile de 1 Mai iti luai ceva ascutit ca sa poti sparge baloanele colegilor.

5. N-ai vazut kiwi sau avocado pe viu, iar cand le-ai vazut, ai fost dezamagit.

6. Te infiorezi cand treci pe langa rafturile kilometrice de bauturi alcoolice.

7. Doua sute de sortimente de salam iti depasesc imaginatia.

8. Aparatul video este culmea tehnicii.

9. Boney M e cea mai mare formatie de muzica americana si ABBA, europeana.

10. N-ai uitat ca pentru a stinge televizorul trebuie sa te dai jos din pat.

-
21 July, 2006
in: Cronici   
Comments Off on Comunismul sunt eu – Evenimentul zilei , 21 Iulie 2006

Comments

Comments are closed.