Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Armata Roşie declară război Avatarului

Filmul Avatar face valuri. Vaticanul il condamna pentru ca “flirteaza cu doctrinele moderne si promoveaza venerarea naturii, ca substitut al religiei”. Sa fim seriosi: Avatar si teologia sint lumi paralele. James Balcer, consilier municipal al orasului Chicago, “a declarat razboi” peliculei pe care o considera anti-americana si anti-militara. Balcer este veteran al marinei americane, decorat in razboiul din Vietnam si sustine ca filmul ii face pe puscasii marini sa arate nebuni. In realitatea, “noi suntem o tara buna si generoasa, care ajuta oamenii”, a declarat el. Serios? Si ce nu mai ai voie sa fii anti-militar, că anti-american s-a stabilit ca nu e voie?

Lovitura grea vine insă din Rusia. (Traduc fragmente la prima mina). Comitetul Central al Partidului Comunist din Leningrad (sic!) da un comunicat in care cere un ordin de arest international a regizorului James Cameron, iar Interpolului i se cere sa-l caute si sa-l aresteze imediat. Regizorul filmului Avatar se face vinovat nu doar de o grava diversiune ideologica, ci, de o adevarata barbarie fiindca isi permite sa fure, sa jefuiasca din avutul intelectual al proprietatii socialiste, adica din filmele si cartile SF sovietice. Regizorul imperialist american se face vinovat ca a dat viaţă Pandorei şi eroilor sai furînd din avutul obştesc al poporului sovietic. Lumea Pandorei capata viata datorita realizarilor unor regizori si scriitori sovetici precum: Strugaţki, Efremov, Bulaciov, Arsenov etc.

In spiritual tovaraşilor din fostul oraş Leningrad, sa afirmam cu tarie: Jos miinile imperialiste de pe avutul obştesc al poporului sovietic! Ura!
Lumea Pandorei din Avatar este deci o productie sovietica, iar originalul a aparut prima data in anii 60 ai secolului trecut. Din datele pe care le avem, am inteles ca aceasta este varianta originala. Cu un mic efort agentii, KGB au tradus filmul in limba unchiului Sam. Filmul sovietic The Andromeda Nebula, la care ma refer, este produs in 1967, dupa un text a lui Efremov care a avut probleme mari cu KGB. Regia: Yevgeni Sherstobitov.

Acum trecind dincolo de comicul situatiei, acest film (Nebuloasa Andromeda) merita sa fie vazut in paralel cu Avatar. Se gaseste pe YouTube integral. Sint citeva lucruri care sar in ochi:

a. Cele 2 filme fac parte din lumi diferite, nu din cauza naturii ideologice, ci a scolii de gindire/filmare (asta se vede foarte bine si la paralela dintre scoala sovietica/rusa de animatie si cea americana cu toate ca la un anumit moment s-au intersectat);

b. Ca ideologia e mult mai multa nu acolo unde ne asteptam sa fie (filmele americane bat fara drept de apel filmele sovietice doar ca totul e mai bine impachetat aici).

c. In cosmosul sovietic este enorm de mult timp (liber), incredibil de mult, în comparatie cu cosmosul capitalist, unde timpul dispare si nu mai ai timp decit sa apasi pe butoane. In cosmosul sovietic se discuta interminabil, se analizeaza si culmea, se pun si intrebari. In cosmosul capitalist 90% se trage foc continuu. Imi cer scuze Fratilor Strugaţki, dar totusi Avatar iti ia ochii.

Vizionare placuta!

-
12 January, 2010
in: Blog, Noutati   
25 comentarii

Comments

25 Responses to “Armata Roşie declară război Avatarului”

  1. Zenu
    January 12th, 2010 @ 10:56 pm

    Nu știu despre „Avatar”, dar „Nebuloasa Andromedei” e profund ideologică. Aici se face argumentarea exportului de revoluție – intervenționismul sovieticilor în țările lumii a treia. (Adică, e bine că la noi pe Terra lucrurile-s pefecte cu Jocurile lui Hercule et al), dar trebuie să fim altruiști și să le facem bine și altora. Nu era Cuba tema zilei la acel moment?

  2. ceziceu
    January 12th, 2010 @ 11:51 pm

    hai ca asta e o poveste trasa de coada matei. Andromeda si Avatar are in comun doar ideologia de “suntem un totul comun si unit” , dar asta nu determina ca Avatar a plagiat romanul. Cu acelasi succes poti sa fie acuzat Emanuelle ca a copiat pe Tropicul Capricornului caci ambele au abordat tema sexualitatii.
    Nah, a fost in Nebula Andromezii o extraterestra fermecatoare, dar rosie si aia pe cateva momente 😛 Dar prea multe deosebiri sunt 😉

    ah, miliardele alea…

  3. vasile
    January 12th, 2010 @ 11:52 pm

    Cam asa e….
    v.

  4. vasile
    January 12th, 2010 @ 11:55 pm

    ceziceu,
    sint deacord… dar e haios sa le vezi paralel…
    v.

  5. Zenu
    January 13th, 2010 @ 1:35 am

    Cel mai interesant este că Vaticanul, Balcer ăsta și CCPCL (înregistrată cred cu vreo 2 zile înainte de rularea Avatarului) sunt niște minunați agenți de vânzări.

    Imediat după ce PR-ul permite să se strângă ultimele firimituri de pe piață, se trece la etapa următoare…

    Avatar Play Station, păpușele Barby Na’vi, accesorii Avatar și toată paraphenalia de collectibles. Apoi se face filmul cu desene animate Avatar, căci generația tânără numai bine se coace pentru Avatar-2.

    Mi-a scăpat ceva? Parcă nu. Tehnicile de vânzare, în general, nu constituie un secret pentru nimeni. Avea dreptate Norstein (documentarul „Nevesomaia zhizni”) în locul cenzurii politice, a venit cenzura comercială care e mult mai urâtă.

  6. ceziceu
    January 13th, 2010 @ 7:53 am

    Zenu, asta se numeste post-production, chestie obisnuita. Se profita de valul de “Like” cat se poate. E un fenomen destul de uman, doar ca pus la scara industriala

    Eu ma intreb totusi daca toata isteria cu sfarsitul lumii nu a fost creata special pentru a crea interestul filmului 2012 caci si ala a castigat un car cu bani. Tehnicile de PR acum, is destul de dezvoltate, cred eu, pentru a da posibilitate la asa ceva. Atunci asta e mai rau ca papusile Avatar…

  7. Vladimir B.
    January 13th, 2010 @ 10:52 am

    aha, îţi ia ochii la rele!

    Mie personal personajele din AVATAR mi s-au arătat hidoase, false şi păpuşele triste. Gata, Mitul American a făcut pipi pe el)))

  8. iulia
    January 13th, 2010 @ 12:44 pm

    Din punctul meu de vedere, inspiratia principala a lui James Cameron pt AVATAR e de cautat mai degraba in filmele de animatie ale lui Miyazaki (si in documentarele de pe National Geografic despre Maasai…). Altminteri scenariul este un fel de antropologie simplificata si plina de clisee: Celalalt e spiritualitate incarnata intr-un corp mult mai performant fizic, dar nedotat tehnologic, traind in simplitate si in “fraternitate cu codrul”. Si asta e tot un mit la fel de american. Ceea ce e nou, dar previzibil, e rasturnarea de forte (Obama’s time!): eroul desi Marine e un handicapat, Neyriti – iubita, e o mare luptatoare care initiaza si salveaza eroul de mai multe ori de la moarte, iar Americanii sunt trimisi acasa cu coada intre picioare (ma rog, coada aveau ceilalti…) si cred ca asta e cheia succesului filmului. Fascinanta mi se pare realizarea tehnica, combinatia intre animatie si efecte speciale. N-am simtit cand au trecut 2 ore 40.

  9. vasile
    January 13th, 2010 @ 1:09 pm

    Da Iulia (ma bucur sa te revad/aud),
    interesant ce spui cu toate ca eu nu cunosc bine Miyazaki& com. Comunistii de la Leningrad (ca sa pastram originalul) sint ei apucati dar nu idioti. Poate fara se vrea zic ei ceva. Ei spun indirect un lucru cunoscut mai mult de specialisti si cei bine informat: exista o genialogie a unor “opere” care au depasit cu mut hotarul traditional al propriilor “origini”. Recent am vazut un film documentar despre o analiza foarte serioasa a celor doua scoli de animatie URSS-SUA. E foarte interesant de vazut care sint sursele de la care pornesc, cum evolueaza, cum se intersecteaza si cu ce probleme se confrunta fiecare in parte…. Si la Avatar se poate analiza asta insa aici mi se pare ca miza e foarte mica… dar depsre originile stilisticii se poate vorbi din greu

  10. Armata roșie declară război … Avatarului « Marius Cruceru
    January 13th, 2010 @ 3:22 pm

    […] Citiți restul AICI. […]

  11. kuno m
    January 14th, 2010 @ 2:55 pm

    Eu nu cred ca Avatar este expresia vreunei ideologii determinabile, adica alta decat cea a pietei: cel mult simuleaza trimiterea la ideologie din motive de marketing. Chiar si din punct de vedere fromal filmul contine o contradictie nerezolvabila: nu stiu daca ati observat, dar civilizatia tehnica e filmata cu mujloace naturale, pe cand cea ecologista e creata cu mijloace “artificiale”. Dar nu cred ca sunt prea multe de spus pe palierul asta. Iar trimiterea la obamism mi se pare un simplu clin d’oeil.
    Ma veti ierta pentru aceast renvoi bibliografic sumar:
    despre ideologia “Andromedei” se pot citi niste consideratii definitive in ultimul Jameson:Archaeologies of the Future: The Desire Called Utopia and Other Science Fictions, Verso, 2005.

  12. iulia
    January 14th, 2010 @ 7:11 pm

    Salut! Si eu ma bucur
    Ziceam si eu din ce cunosc – nu e exclus ca Myiazaki sa se fi inspirat si el din filme sovietice. In orice caz, mi-am dat tema de casa sa ma uit la filmele pe care le discuti tu. Problema cu Avatar (si cheia succesului cum ziceam) e ca reproduce cu aceeasi nonsalanta imbecila cliseul Bunului Salbatic si a feminizarii culturii Celuilalt. Asta e mitul- de fapt nu americam, ci occidental. N-am inteles ce voiai sa spui prin ‘miza e foarte mica’.

  13. vasile
    January 14th, 2010 @ 10:39 pm

    1. Kuno m nu am citit cartea cu rpicina.. mersi de referinta… inssa m-am vazut cu batrinul Jameson la Moscova in iunie. Am discutat citeva chestii foarte misto si i-am zis un banc romanesc depre el si Derrida…

    2. Iulia prin “miza e foarte mica” spun exact ce zici si tu: repeta aceleasi clisee…

  14. iulia
    January 15th, 2010 @ 1:07 am

    Lui Kuno.
    Nu pot price cum poate cineva sa emita consideratii definitive (altfel, pare de citit cartea de care zici). Si tot nu pricep cum poate fi exclusa o poveste de la vehicularea unei ideologii datorita faptului ca a fost conceputa ca sa se vanda bine.

  15. chinezul
    January 15th, 2010 @ 3:25 am

    http://criticasociala.wordpress.com/

    Vasile, stii asta?
    Poate se mai anima nitel.

  16. kuno
    January 15th, 2010 @ 4:45 am

    Iulia, e un raspuns banal, dar Jameson si Ernu ( – cu placere, Vasile!) pot emite consideratii “definitive”, in sensul de corecte, despre ideologia Andromedei pt ca nu (mai) traiesc in ea.
    Despre Avatar, tocmai am citit o recenzie a lui Mircea Cartarescu care e un amuzant exemplu de incomprehensiune. Mircea se declara dezgustat de regretabilul “damf ideologic stangist” / maniheist/ antibushist/ antiamerican al filmului. Cred sincer ca se scandalizeaza inutil. Am vazut filmul cu un grup de prieteni in care se gaseau francezi, americani si canadieni. Ei nu au decelat niciun damf ideologic, tocmai pentru ca erau in “targetul” filmului. Asta si e ideologia Avatarului: ideologia, determinata statistic, a tanarului occidental lower middle class care vede filme in 3D. Nimeni n-ar trebui s-o ia prea in serios. Si nici nu prea a fost luata, cu exceptiile amuzante pe care le inventoriaza Ernu. Un exemplu din The Christian Post, recenzie la Avatar cu titlul de “Rambo in reverse”:
    “Of course, James Cameron is the same man whose moving images and music caused theaters full of “family values” Christians to tear up and cheer two teenagers fornicating in an abandoned car on the RMS Titanic.
    Despite my eye-rolling here, I’m not really all that bothered. Propaganda isn’t dangerous, after all, when we know it’s propaganda.” Pana si fundamentalistii neoprotestanti au inteles despre ce e vorba. Irak nu e Vietnam.
    @Ernu: Nu am lucrat cu Jameson, dar l-am cunoscut putin la niste seminarii. Mi-a lasat o impresie puternica. E nu doar un tip simpatic dar si unul din criticii cei mai articulati (ever). Poate ne zici si noua bancul ala, m-ai facut curios.

  17. vasile
    January 15th, 2010 @ 10:55 am

    1. Chinezu stiam ceva de el… mersi ca mi l-ai reamintit… o sa/l vizitez

    2.kino, mersi de interventie, iar bancul era cam asa (de pe la cluj de la filosiofie il stiu, din gasca mea care faceam Philosophy&sruff).

    Se intilneste Jameson cu Derrida. Discuta ei ce discuta si ca doi stingisti rescpecatabili ajung la vesnica disputa: cine este mai de stinga? Ba eu, zice Derrida, uite ce am zis-o in Gramatologie. Ba eu zice Jameson, am avut teze mult mai radiacle in cartile mele… si tot asa, argumentele curg. Pe final cind se termina mai toate agrimentele si nu se putea ajunge la concluzia “cine e mai de stinga Jameson sau Derrida”, Jameson aduce un ultim argument, devastatot, definitiv: Draga Jacques, eu sint atit de stingist ca pina si ultmul meu Maybach e de culoare rosie…
    e o poanta veche legata de situatia unor stingisti mai brghezi…… merge si maybach si alta marca de masina foarte scumpa.. Poate nu e cazil lui Jameson… dar asta e bankul pe care/l stiam

  18. kuno
    January 17th, 2010 @ 3:49 am

    Mersi, bancul e foarte amuzant. Dar atat de estic!

  19. vasile
    January 17th, 2010 @ 12:10 pm

    este…

  20. kuno
    January 17th, 2010 @ 9:00 pm

    Nu neaparat in legatura, am vazut recent o carte de Bernard Lahire: “La Condition littéraire, La double vie des écrivains”. Un studiu sociologic destul de stufos, cu statistici si anchete. In fine, ce am retinut e ca in Franta exista multi autori cu 3-4 carti publicate la Gallimard care trec prin perioade de “precaritate sezoniera”: pe romaneste, n-au cu ce sa-si plateasca incalzirea iarna. Nu e tocmai ce ne imaginam noi despre francezii consacrati…

  21. vasile
    January 17th, 2010 @ 9:10 pm

    kuno (scuze, data trecuta am scris kino… psihanalitic.. e trupa mea preferata de rock din anii sovietici si se si vorbea despre kino/film)…
    aici precaritatea e vesnica la scriitori… din scris pot trai foarte, dar foarte putini si aceea de limba engleza majoritatea… ehe unde-s vremurile comuniste…hihi

  22. Vladimir B.
    January 18th, 2010 @ 3:04 pm

    Avatar tocmai a fost premiat cu o serie de Globuri de aur:
    http://www.imdb.com/features/rto/2010/globes

    ce sa mai faca acum sarmanii comunisti???

  23. vasile
    January 18th, 2010 @ 3:59 pm

    Da, am vazut… ehe… ce au facut si inainte se convertesc la capitalism hihi

  24. Vladimir B.
    January 19th, 2010 @ 11:32 am

    Cameron respinge acuzatiile comunistilor de la Sankt-Petersburg:
    http://www.guardian.co.uk/film/2010/jan/13/james-cameron-avatar-plagarism-claim

  25. gazpefoc
    January 19th, 2010 @ 11:38 am

    cacat.

Leave a Reply