Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Lansarea cărţii “Ultimii eretici ai imperiului” de V.Ernu , la Chişinău

noiembrie 17, 2009 de http://atamanviorica.wordpress.com/

Desi pare neverosimil, lansarile de carti, sunt tot mai dese in Chisinau.Azi, am participat la lansarea cartii “Ultimii eretici ai imperiului” de dn.Vasile Ernu.Nu sunt jurnalist, sa relatez faptele asa cum au fost, pas cu pas, nu mi-am facut notite in caiet. Dar imi fac niste notite pe blog, din prisma impresiilor facute pe moment.
Se anuntase initial, ca vor participa Oleg Serebrean si Mark Tcaciuk, astia nu au venit. Insa au fost oameni mai interesanti, autorul – Vasile Ernu si scriitorul Vladimir Besleaga, iar dn.E.Galaicu-Paun in calitate sa gazda Cartier.

Ca sa nu merg mai departe, amintesc ca a fost multa lume.Lume buna si mondena , cunoscuta de toti virtual.

Initial, a vorbit dn.Besleaga si l-a sfatuit parinteste sau mai bine zis ca pe un “Nepot”, dupa cum este obisnuit scriitorul.A vorbit un pic sarcastic de acel rezervor sovietic, care acum se alimenteaza noua generatie de prozatori!Personal, mi-am facut impresia ca maestrul V.Besleaga a fost un pic cotroversat de scriitura lui V.Ernu, argumentarile si indoielile au fost expuse la fata locului.

Desi, cartea inca, nu am citit-o si nu pot, sa ma dau cu parerea, am sa vorbesc un pic de impresiile lasate de scriitor ca persoana.Vasile Ernu mi se pare ca lucreaza la formarea imaginii sale ca brand.Imbracat stilat as “Garic Sucaciov”, pare pentru lumea Bucuresteana si Clujeana , ceva exotic.Iar daca e exotic se si cumpara. Marketingul lucreaza peste tot.
Subiectul abordat se vede ca e la moda, ca deja este a III-ea in lista lansarilor cartilor cu iz sovietic.Izul vine de la cuvintele folosite: copeici, colhozuri,perestroici, Vasilii Andreeviii-ciuri , si altii cu terminatii in .vici.

Calitatea de scriitor nu poate fi masurata. Faptul ca s-a documentat si a scris pentru a ne lumina la un subiect e deja laudabil.

Aici, imi aduc aminte de Henry Troyat, care povestea ca, cand scrie are zeci de dictionare( de sinonime, antonime,si explicative) si cu mare grija alege fiecare cuvant inainte de al pune in varianta finala.

Curios e: cum dn.Ernu isi alimenteaza rezervorul ? Din amintiri doar, sau si alte documentari?
Faptul este demonstrat, aceste carti se vand si inca sunt cerute.

Sau noi nu putem scapa de sindromul sovietic, sau pentru altii este asa de istoric si de indepartat si o citesc cu aceesi dezinvoltura, cum ar citi un roman despre Troia.

-
25 November, 2009
in: Cronici, Presa   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply