Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Intelectualii lui Putin

Text aparut in Romania libera + un film despre Maiakovski

In Rusia tarista se spune ca era un rabin foarte intelept care stia sa dea cele mai ingenioase binecuvantari chiar si-n vremuri de restriste. Odata, un evreu mai carcotas, care scapase cu putin noroc de pogromurile din acea perioada, l-a intrebat pe rabin daca el are o binecuvantare pentru tar. Da, fireste ca am, a spus rabinul dupa ce s-a gandit cateva clipe: sa-l tina Dumnezeu cat mai departe de noi.

Dupa un secol XX nebun, dupa experiente tragice, in care Rusia si mutantul sau URSS au fost implicati in aceasta istorie dura, multi au invatat lectia rabinului si toti repeta la unison: sa-l(i) tina Dumnezeu cat mai departe de noi. Timpurile s-au schimbat, au venit transformari majore, insa reflectia si judecata au ramas. Aceasta judecata o stie foarte bine si intelectualitatea rusa: fata de putere e bine sa te tii la distanta. Puterea, de care intelectualul a fost mereu fascinat, odata criticata, iti poate aduce necazuri destul de neplacute, iar rusii au o istorie foarte bogata la acest capitol. Puterea insa mai poate aduce si mari privilegii o data ce ea e aservita, iar acest lucru il stiu foarte bine si intelectualii rusi, dar si puterea de la Kremlin.

Dupa caderea comunismului, intelectualii au rasuflat usurati, caci “raul” a fost lichidat, asa ca s-au apucat fiecare de munca lui. Treptat, insa, au observat ca libertatea si independenta pentru care au luptat atat nu pot fi mentinute atat de usor. Pe zi ce trece, politicul a inceput sa controleze la fel de bine totul, pozitiile se dau pe diverse servicii, iar presa a inceput sa fie controlata fie de stat, fie de oligarhii care sunt mana-n mana cu liderii de la Kremlin. Mecanismul a devenit simplu: slujesti puterea, si onorurile financiare si pozitiile bine plasate vin de la sine. Cu cat discursul de lauda la adresa presedintelui e mai lung, cu atat postul e mai mare. Intelectualii mai carcotasi au inceput sa-si puna o intrebare simpla: despre ce libertate vorbim? Sa nu uitam niciodata ca si libertatea are un pret, uneori il platesti, alteori il ceri: se schimba sistemele, insa compromisurile raman aceleasi.

In ciuda acestui fapt, in ultima perioada se observa o schimbare importanta: intelectualitatea i-a devenit inutila puterii. Noua burghezie, care include, fireste, si clasa politica, a inteles ca nu mai are nevoie de intelectualitate decat sub forma unui decor. Paradoxul cinic al situatiei intelighentiei din Rusia, dar valabil si la noi, e faptul ca partidul-stat impotriva caruia au luptat avea nevoie de ei, pe cand burghezia pentru care au luptat nu mai are nevoie de ei. Partidul-stat avea nevoie de intelectual – de aceea i-a acordat un rol privilegiat – fiindca el era cel care putea produce propaganda (sau antipropaganda) si putea sa contribuie la crearea statului modern, fie el si de factura comunista. In noul context istoric, masinaria propagandei si a dezvoltarii statului este preluata de tehnologiile mass-media si oamenii-cheie sunt specialistii, tehnocratii, domenii in care intelectualul poate juca cel mult un rol marginal. In ciuda acestui fapt, Rusia trece printr-o perioada de inrolare a intelectualilor de partea presedintelui Putin cum nu s-a mai vazut de mult.

Din fericire, insa, Rusia nu a dus niciodata lipsa de intelectuali “nebuni” care sa se opuna oricarei forme de control si represiune. Ei au existat si in perioada monarhista, care era un regim dur si o Ohrana care controla totul, dar si in sistemul comunist si, in mod special, in perioada stalinista. Ei au ramas la fel si in sistemul politico-oligarhic al actualei puteri. In toate aceste vremuri de restriste, de control si represiune politica sau economica, s-au gasit voci radicale care s-au opus sistemului. Rusia actuala dispune de un Vladimir Sorokin care scrie o carte, “Galuboe salo”/”Grasimea albastra”, care acum cativa ani a fost arsa in Piata Rosie de o grupare extremista. Cativa ani in urma, un grup de artisti organizeaza o expozitie “Atentie religia!”, in care deconstruiesc raportul Bisericii cu Statul. Expozitia starneste o reactie viscerala si este vandalizata de un grup e “necunoscti”. Cei care sunt chemati in justitie sunt, fireste, organizatorii, si condamnati pentru “instigare la ura”. In Rusia actuala, poti intalni un Viktor Erofeev care il provoaca la “Duel” (emisiune TV in direct, caci legea interzice duelul clasic) pe faimosul regizor Nikita Mihalkov, care tocmai a facut un film de propaganda dedicat “prietenului” Vladimir Putin. Atat timp cat exista intelectuali care risca mult si-si asuma un discurs critic fata de putere, oricare ar fi ea, inseamna ca inca nu e totul pierdut.
Vasile Ernu este scriitor nascut in URSS

-
3 November, 2007
in: Blog   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply