Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Info_Culture & Vasile Ernu

(aflu de la Igor Mocanu…mersi Igor. nu e prima amenintare. am mai primit citeva de la tot soiul de neolegionari. nu stiam ca o dezbatere, o discutie, o carte poate deranja atit de mult mintile “verzi” ale natiunii)

Vasile Ernu a redactat Manifestul cărții și l-a difuzat prin majoritatea canalelor media culturale, Info_Culture, Incepem etc. Astăzi a primit un reply de la Bogdan-Felix Niță pe Info_Culture: „Moldovenii ar trebui sa-si vada de Moldova lor! Li se da o un deget si ei iau toata mana. Asa sunt corciturile astea moldo-rusesti! Cartea lui pe langa ca e prost scrisa, mai face si o critica etica a Romaniei. Cu ce drept?”. Trec peste faptul că Vasile Ernu este demult cetățean român, de etnie română, deci cam din același regn cu Vintilă Horia, Andrei Codrescu, Benjamin Fondane ș.cl., Bogdan-Felix Niță pare să fi trecut prin facultatea de filozofie ca rața prin apă, de e-n stare să comită o confuzie între critica etică și critica de idei (sociale, politice, estetice) incomode. Nu discut poziția nazistă a reacției, ea răsfrîngîndu-se, inevitabil, asupra administrației yahoogroupului Info_Culture și, probabil, în curînd și asupra revistei Texte pe care o editează sus-amintitul.

Manifestul cărții redactat de Vasile Ernu este urgent pentru că el rezumă, așa cum s-a exprimat însuși autorul, mai multe idei ce planează de ceva vreme în aer. Singura sugestie spre îmbunătățire care îi poate fi adusă este că a scăpat din vedere o a treia cauză a situației actuale a cărții din România, pe lîngă mefiența programatică a Statului și privatizarea sălbatică. Este literaturocentrismul scriitorilor înșiși & al culturii române în genere. Reabilitarea cărții se va produce total abia atunci cînd literatura română va privi în jurul său mai cu aplecare, iar cultura română își va aminti că se reproduce nu numai prin literatură, ci și prin artă contemporană, film, dans, teatru, fotografie. Revoluția nu a făcut-o cartea, ci televizorul. Așa fost dintotdeauna, de la telegramă încoace. De altfel, Vasile Ernu este unul din organizatorii Expoziției cărților premiate pentru cel mai bun design de către un juriu independent printr-un proiect al Fundației Buchkunst din Frankfurt. E un început bun în a înțelege raportul dintre text și imagine, dintre magie și istorie, dintre critică și progres.

-
2 March, 2010
in: Blog, Noutati   
11 comentarii

Comments

11 Responses to “Info_Culture & Vasile Ernu”

 1. Ian Leru
  March 2nd, 2010 @ 7:55 pm

  domnul Nita ar trebui sa-si aduca aminte ca Romania exista astazi datorita moldovenilor

 2. vitalie spranceana
  March 2nd, 2010 @ 8:07 pm

  are dreptate omul: trebuie interzisa orice critica adusa statului roman si politicilor acestuia, in loc de buna ziua cetatenii sa-si recite Cantarea Romaniei, cetatenii sa-si duca lunar laptopurile la militie sa fie verificate daca nu exista texte “inncorecte”…etc..

 3. vasile
  March 2nd, 2010 @ 9:21 pm

  da.. ca altfel cine stie ce se intimpla..

 4. az
  March 2nd, 2010 @ 9:38 pm

  orice, dle ernu, dar neolegionarii agramati nu merita justificari, de nici un fel. ma rog, aproape orice 🙂

 5. vasile
  March 3rd, 2010 @ 12:53 am

  @ az
  corect

 6. Bogdan Nita
  March 3rd, 2010 @ 4:23 pm

  Imi cer scuze pentru e mail. Am facut asta si pe grup. Stiu ca nu ma pot justifica sau scuza.
  Dar nu inteleg care e problema d-voastra cu facultatea pe care am absolvit-o sau revista pe care o conduc.
  Ma simt nevoit sa raspund la manifestul d-voastra si o voi face in curand.
  Ma bucur ca sunteti cetatean roman insa, nu o luati ca insulta, utilizati gresit cuvantul “regn”, doar daca va considerati ca va incadrati in semnificatia lui.
  Acum, nu vreau sa stau sa explic ce inseamna critica etica si critica ideilor. Folositi conceptele sub uzul cotidian. Un dictionar Oxford v-ar lamuri mai bine decat as face eu.

 7. ilinca
  March 3rd, 2010 @ 5:49 pm

  tendintele “verzi” exista in aceeasi masura in care exista si nostalgii comuniste. ambele sunt bad ideas. dar de aici la “amenintari” e cale destul de lunga. but we all have to be victims, don’t we?

 8. vasile
  March 3rd, 2010 @ 5:58 pm

  ilinca…
  ai si un argument legat de “nostalgii”? sau ti-a zis cineva care a auzit de la altcineva? am explicat de 10 de ori poveseta asta.
  nu vrei sa postezi si amenintarile. nu are rost. daca citesti atenta mesajul la care face referita igor o sa pricepi mai bine natura lucrurilor.

 9. ilinca
  March 4th, 2010 @ 8:16 pm

  “nu e prima amenintare. am mai primit citeva de la tot soiul de neolegionari” – first line on this page. am citit foarte bine mesajul “amenintator”. daca avem in vedere ce spune dex-ul, acel mesaj e xenofob dar nici pe departe amenintator. presupunand totusi ca e o amenintare, atunci amenintator este si urmatorul mesaj: “Nu discut poziția nazistă a reacției, ea răsfrîngîndu-se, inevitabil, asupra administrației yahoogroupului Info_Culture și, probabil, în curînd și asupra revistei Texte pe care o editează sus-amintitul”.

  cat despre nostalgiile comuniste, daca ar fi o inchipuire, de ce au mai multi oameni impresia asta? maybe because they read what you write.

  anyhow, mania persecutiei e in floare. e funny cum poti ajunge de la un manifest pro-cultura la ceva impotriva unei reviste de cultura. in other words, nu il apar pe nita (god forbid!) ci iti critic reactia peste masura de auto-victimizanta.

 10. vasile
  March 4th, 2010 @ 9:28 pm

  ilinca nu e textul meu. e textul lui Igor Mocanu. Dar daca tu crezi ca asa se raspunde la un text care propune o dezbatere… atunci cred ca ai gresit locul… cred ca te vei intelege mai bine cu domnul Nita….
  eu am propus o tema de discutie… cine vrea bine, cine nu, nu.. chiar nu am timp sa discut depsre aberatiile astea… hai sa vorbim despre lucruri mai importante

 11. vasile
  March 4th, 2010 @ 10:04 pm

  scuze.. amenintarea din 1 rind.. ok.. o pot sterge daca asta e problema ta…
  daca vei dormi mai linsitita fac asta pentru tine… scuze.. nu m-a amenintat, m-a injurat.

Leave a Reply