Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Noii partizani din Belorusia

Exista un fenomen muzical nou apărut in fosta URSS. De ceva vreme primesc semne de la diverşi amici din est despre o muzica alternativa (experimentala, sociala si critica) care se dezvoltă nu la Moscova sau Petersburg, nu la Kiev sau mai ştiu eu in ce tara Baltică, ci culmea in Belarus, la Minsk. Nu as fi crezut niciodată. Cum în fostul Imperiu acolo era tarimul partizanilor, poate ca ceva tot a mai rămas….
Cel mai faimos este Liapis Trubeţkoi după care vin Serebreanaia svadiba, Gurzuf, PortMone, Addis-Abeba, Petlea pristrastia, Kassiopea, Anonimka.
Foarte mult experiment, multa teatralitate pe scena şi foarte vii. Liapis Trubeţkoi are nişte clipuri foarte tari făcute de băieţii de la www.cosmosfilm.tv. (am ales lucruri mai putin experimentale)

Liapis Trubeţkoi / Ogonki (clipul e foarte bun si reface pe baza fotografiilor o lume disparuta. Nu are nimic cu nostalgia, tipul avind un discurs destul de critic)

Serebreanaia svadiba / Piloty (arata in concerte ca o trupa de teatru de bilci… foarte haiosi, dar fac atmosfera)

PortMone (in ceva club.. mai experimentali de felul lor)

Anonikmka / Panters (acesti bellorussian synty-punk band suna foarte straniu dar mie imi plac.. cu versuri foarte ironice si cinice)

-
2 February, 2009
in: Blog   
3 comentarii

Comments

3 Responses to “Noii partizani din Belorusia”

 1. stas
  February 3rd, 2009 @ 1:44 am

  recent am descoperit si eu Serebreanaia Svadiba si imi plac foarte mult, mai piesa “Франция и Я” de pe albumul lor Концерт в Чулане… aduc un pic a Gogol Bordello. cat despre Leapis – baietii sunt foarte tari, una din trupele mele preferate inca de pe vremea Au Au Au-ului 🙂

  ps: piesa Belarus Freedom de pe ultimul lor album poate fi un adevarat imn pentru aceasta miscare de “noi partizani”

 2. v.ernu
  February 3rd, 2009 @ 10:37 am

  eu i-am descoperit intimplator mai pe toti… pe Leapis il stiam, dar nu am ultimul album.
  Recent a fost la Moscova un fetival a muzicii beloruse si de acolo am aflat de toti “partizanii”.
  Straniu ca intr/o tara unde aparent nu se intimpla nimic apare o muzica atot de buna. e un adevarat fenomen…

 3. Ski
  February 5th, 2009 @ 2:46 pm

  şi io aşa am zis, că e ceva ciudat cu beloruşii ăştia şi ţara în care trăiesc… am zis asta la Baku, la Ce? Unde? Cînd?/Cito? Gde? Kogda?, unde beloruşii erau printre cei mai dezgheţaţi, civilizaţi şi nonconformişti – şi era campionatul mondial, cu ţări ca SUA, Canada, Austria, etc.

Leave a Reply