Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Indiana Jones rescrie istoria comunismului

(text aparut pe HotNews.ro + un trailer a filmului Soviet Generals of 70’s de Serghey Sonin, ca sa vedeti cum arata varianta sovetica a comunismului glamoure…)

Pe vremuri, faimosul Indiana Jones lupta, ca si Partidul Comunist de altfel, impotriva fascismului. Iar acum, „nitam-nisam”, acesta intoarce armele impotriva comunistilor. Partidul Comunist din Rusia s-a suparat si a cerut interzicerea ultimului film din seria Indiana Jones.

Cind Statele Unite nu mai au dusmani cu care sa se lupte, inseamna ca tara se afla in criza. „Pieile rosii” si „negrii”, cei care au jucat atita amar de vreme acest rol, nu mai pot fi „bad guys” pentru ca nu mai e politically corect. „Jappoes”, vesnicii eroi negativi, care au rezistat pina si bombelor „nevinovate” de la Hiroshima si Nagasaki, nu mai sint demult la moda, iar „arabii rai” sint mult mai „reali” in stirile TV decit in viata de zi cu zi.

In anii `90, cind comunismul din Europa de Est isi dadea obstescul sfirsit si pina si URSS, „imperiul raului”, disparea, la Hollywood – laboratorul ideal al noii ideologii –, s-a imbolnavit subit ditamai James… James Bond. Si s-a constatat: lipsa unui dusman pe masura dauneaza grav sanatatii. Iar cind agentul 007 se imbolnaveste, specialistii ideologiei „salvarii si fericirii” stiu bine ca situatia e grava. Atunci, se face un comitet de urgenta si se decide: sa vina cei mai buni specialisti sa rezolve situatia. In acest caz, Hollywood apeleaza la „cei mai buni” care fac ceea ce trebuie sa faca: reinventeaza dusmanul.

Cine sint cei mai buni? Pe cei mai buni in acest domeniu ii stie toata lumea. Ei sint Steven Spielberg si George Lucas. Ca orice magicieni, e suficient ca ei sa faca focus-pocus ca totul se rezolva. De data aceasta apare Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Iar Indiana Jones (Harrison Ford) nu e orisicine. Il stim de atitia ani si l-am vazut luptind cu toti raii lumii si rezolvind situatii si probleme incredibile. Indiana Jones se intoarce, iar de data aceasta trebuie sa lupte cu „fantoma lui Stalin”, intruchipata de sofisticata Irina Spalko (Cate Blanchett).

Acum doctorul Jones are un dusman pe masura, locotenent-doctor Spalko, medaliata cu 3 ordine Lenin, Erou al muncii socialiste, fiica devotata a Partidului comunist, care ingrozeste orice capitalist care si-a platit taxa la timp si mai ales pe cel care nu are asigurare, „preferata lui Stalin”, in ai carei „ochi reci” licaresc 3 litere. Cele 3 litere se rostesc cu teama, dar si cu respect si este poate cel mai tare brand sovietic: KGB.

Cele doua genii de la Hollywood stiu foarte bine lectia lui Hitchcock: cu cit eroul negativ este mai bine ales si mai bine interpretat, cu atit este mai mare efectul si succesul filmului. Eroina Irina Spalko reuneste toate ingredientele unui erou care sa te impresioneze: puternica, inteligenta, rece si distanta, inzestrata cu capacitati paranormale, devotata cauzei si, foarte important pentru rusi, joaca corect, nu triseaza.

Ma minunez ca Partidul comunist rus a reactionat cum a reactionat, condamnind filmul si cerind retragerea lui de pe piata rusa pe motiv ca ar „intina idealurile comuniste”. Total fals. KGB-ista Irina Spalko este unul din putinii comunisti care nu „intineaza cauza”, caci nu tradeaza, nu intra in cirdasie cu „dusmanul capitalist”, ci se „sacrifica pe altarul cauzei”.

Ea lucreaza dupa un vechi principiu inventat inca de pe vremea NKVD-ului, predecesoara KGB-ului: „stiu totul, iar ceea ce nu stiu, aflu”. Nu ca acest principiu ar fi strain unor institutii precum CIA, doar ca suna altfel cind sint spuse de dusman. Semnificativ insa e faptul ca Irina avea un vis, care nu era visul ei, ci visul lui Stalin. Ea vroia sa stie totul, nu de dragul cunoasterii, ci „pentru a avea putere asupra mintii omului”.

In veche traditie stalinista, ea stie ca forta cunoasterii este o arma, iar cea mai puternica arma este „arma mentala” care te ajuta sa detii puterea totala, visul atitor oameni politici si ideologi, vechi sau noi. Iar cind e vorba de vis, un filosof francez precum Deleuze ne avertizeaza: „Daca sinteti prinsi in visul altuia, sinteti niste oameni pierduti”. Asta se si intimpla pina la urma cu agenta KGB, insa nu ne dam seama daca Irina pleaca intr-o alta dimensiune paranormala, ori este „pierduta”.

Acum mai este o mare problema legata de lupta lui Indiana Jones cu „spectrele lui Stalin”. Mai toata presa rusa isi pune intrebare: Rusia (mostenitoarea URSS-ului) iese bine sau prost din aceasta confruntare? Intrebarea e cu atit mai actuala cu cit Rusia tocmai a dat, in decurs de o luna-doua, o multime de lovituri de imagine: Zenit cistiga cupa UEFA, finala UEFA Champions League s-a jucat la Moscova (iar una din finaliste e proprietatea unui rus), cu summit-ul NATO, Putin a iesit bine, coregrafia schimbarii de la Kremlin a fost spectaculoasa, Nationala de Hochei a cistigat Campionatul Mondial, iar Dima Bilan a cistigat Eurovision-ul. Si, iata, apare Spielberg si loveste cu Indiana Jones.

Eu tind sa cred insa ca KGB-ista Irina Spalko se inscrie mai degraba in aceasta serie victorioasa, caci iese foarte bine din incaierarea cu Indiana Jones. Dupa ce am vazut de nenumarate ori pe ecrane tot soiul de glamoure national-socialist, iata ca acum avem un produs perfect de tip nou „communism glamoure”.

Toata lumea a vazut ca „preferata lui Stalin” arata foarte bine si poate nu numai face fata faimosului erou american, ci poate chiar sa-l domine. Iar cind ii vezi alaturi (mai ales ca Indiana se si insoara si-si reintrageste familia, ceea ce devine cam plictisitor) parca te impresioneaza mai mult KGB-ista glamoure decit Indiana Jones.

-
8 June, 2008
in: Blog   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply