Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Incotro se indreapta Rusia?

Incotro se indreapta Rusia?
Tendintele politicii externe ruse in 2006
(text aparut in Romania libera 6 ianuarie 2007)

Tendintele politicii externe ruse din anul 2006 sunt legate de prioritatile pe care si le-a definit cu mai mult timp in urma: afirmarea si impunerea pe plan mondial. Daca in anii 2004 si 2005 Rusia a trait o perioada in care isi pierdea vizibil influenta in tarile CSI, multe dintre ele intrand in era “portocalie”, in 2006 Rusia se revanseaza. 2006 a inceput cu amenintarea Ucrainei si cu sistarea alimentarii cu gaz, a continuat cu intreruperea relatiilor diplomatice cu Georgia si s-a terminat cu “energo-dialogul” autoritar indreptat impotriva Bielorusiei. In anul care a trecut, Rusia a scos la bataie cea mai sigura arma din dotare pentru a se impune: resursele energetice. In scurt timp, Ucraina a fost nevoita sa accepte regula impusa de Kremlin, iar schimbarile politice din ultima perioada de aici au dus la o imbunatatire semnificativa a relatiilor dintre Kiev si Moscova. Georgia, la randul ei, a fost pusa in pozitie de sah de o maniera destul de dura, ca spre sfarsitul anului lucrurile sa se amelioreze cat de cat, rusii acceptand scoaterea bazelor militare, iar acum se spera la o imbunatatire a relatiilor dintre cele doua tari. In raport cu Moldova, daca initial Rusia a pus embargo pe exportul de carne si vin, spre sfarsitul anului a revenit la sentimente mai bune si, dupa anumite negocieri, embargoul a fost ridicat. Toate aceste cazuri ne arata un lucru foarte clar: Rusia nu mai detine monopol asupra tarilor postsovietice, insa ne convinge ca este cel mai important jucator in aceasta zona si isi joaca cartea cu tot mai multa abilitate.
In ce priveste tendintele politicii ruse in raport cu puterile occidentale, se observa cateva elemente importante. In raport cu ele, Rusia incearca sa joace cartea superputerii bazandu-se pe aceeasi arma a resurselor energetice. Chiar daca “energo-dialogul” cu UE nu a dus la niste decizii clare, iar summit-ul “celor 8” de la Petersburg nu a clarificat prea multe lucruri, Rusia a inteles ca ambitiile ei si noul joc politic care trebuie facut se bazeaza enorm pe elementul economic. In acest sens tendinta principala a noii politici ruse este, cum spun englezii, “Russia goes global”. Globalizarea Rusiei se misca in doua directii. Pe de o parte, au loc globalizarea marilor companii private si integrarea lor in economia mondiala. Aici observam ca marile companii ruse incep sa achizitioneze importante companii occidentale, devin jucatori economici de prim rang si ca pentru prima data capitalul rusesc devine al doilea jucator pe piata de active occidentale, cheltuind 140 miliarde USD pentru achizitionarea lor. Pe de alta parte, Kremlinul dezvolta cateva companii de stat foarte puternice, care devin instrumente de putere si pot influenta atat piata interna, cat si pe cea internationala. Gazprom-ul este poate cel mai cunoscut exemplu de acest fel, insa mai sunt inca multe astfel de companii si cateva sectoare economice in care statul rus inca nu si-a spus ultimul cuvant. Este important la acest capitol faptul ca Rusia a primit acceptul Statelor Unite pentru intrarea in WTO si totul a devenit doar o problema tehnica. In ce priveste relatia dintre SUA si Rusia, se poate spune ca e o perioada mai putin buna, dar acest lucru se intampla mai mult din cauza problemelor politicii externe a SUA, care s-a concentrat pe “razboiul pentru democratie”. Oricum, perspectiva victoriei democratilor in alegerile din SUA nu aduce vesti bune Rusiei.
La capitolul imagine, Rusia a avut de pierdut imens de pe urma celor doua atentate, Litvinenko si Politkovskaia, care sunt deja interpretate ca rezultatele aparitiei unei noi forte politice in Rusia ce are ca scop fie destabilizarea alegerilor, fie izolarea Rusiei. Indiferent care sunt cauzele acestor atentate, este evident ca imaginea Rusiei a avut de suferit.
Ar mai fi de spus ceva despre politica interna, care pe noi ne priveste mai putin, dar care, pe termen mediu si lung, va influenta semnificativ politica externa a Rusiei, fata de care nu putem fi indiferenti. 2006 a insemnat anul in care s-a intrat in linie dreapta pentru pregatirile alegerilor din 2007-2008. Kremlinul a facut cativa pasi importanti in schimbarea imaginii sale. In Rusia actuala, Putin este sinonim cu Kremlinul, insa cum el, peste foarte putin timp, va pleca de la putere e nevoie de noi nume. Putin conduce cu un procent de incredere zdrobitor: 75%. Se vehiculeaza deja cateva nume din anturajul sau care se bucura de incredere si popularitate si pe care Putin ar trebui sa le sprijine la viitoarele alegeri. Poporul rus se pare ca va merge pe mana lui Putin, asa cum l-a ales pe Putin mergand pe mana lui Eltin.

-
7 January, 2007
in: Blog   
Niciun comentariu

Comments

Leave a Reply