Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Filme rusesti pentru 2009

Va recomand citeva filme rusesti aparute in anul 2008. Se gasesc mai greu, dar se gasesc. Nu e un top ci doar niste recomandari (diverse stiluri si categorii)

Morfii
este noul film al faimosului si controversatului regizor Alexei Balabanov (a mai regizat Brat, Gruz 200, Jmurki si multe altele… Gruz 200 este preferatul meu).
Scenaristul Serghei Bodrov a repovestit practic Insemnarile unui tinar medic a lui Mihail Bulgakov. Dupa Inima de ciine a lui Vladimir Bordko (cea mai reusita ecranizare a lui Bulgakov), Morfii este totusi o ecranizare reusita. Balabanov nu se abtine sa nu ne socheze cu diverse imagini foarte tari.

Bumajnii soldat / Soldatul de hirtie
regizor: Alesei German Jr. A mia regizat: Ultimul tren si Garpastum.
Este povestea unui medic care pregateste la Baikonur (1961) kosmonautii pentru lansare. O poveste de dragoste + o excelenta descriere a ceea ce azi in Rusia se numeste “apusul intelighentiei sovietice”. Filmul a luat Leul de argint la Venetia in 2008.

Stileaghi
regia: Valeri Todorovski (a mai regizat: Love / The Country of Deaf People / The Lover etc)
Este un soi de musical in care sint reciclate multe hituri ale undergroundului sovietic. Fenomenul stileaga este, dupa parerea mea, unul din cele mai semnificative fenomene aparute in spatiul comunist si este poate mai semnificativ decit cel al disidentei. Dupa moartea lui Stalin au aparut acesti copii care au inceput sa se imbrace foarte pestrit si colorat care se numeau Stileaga (de la cuvintul stil). Nu luptau impotriva regimului, nu incalcau nici o lege oficiala. Insa stilul lor de viata si mai ales felul in care se imbracau a inceput sa deranjeze la toate nivelele societatii si puterii. A inceput o campanie de propaganda foarte puternica impotriva lor. S-a dsicutat serios pina si in CC, la cel mai inalt nivel. Erau vinati, li se aplicau mici “tratamente”, insa nu au fost arestati programatic. In citiva ani “stileaga” a devenit un fenomen de masa, primul fenomen de masa care a pus serios sub semnul intrebarii regimul comnunist in URSS. Sa nu uitam ca erau anii 1955-1959, la doar citiva ani de la moartea lui Stalin.

Novaya Zemlya / New Land
un film de Aleksandr Melnik. Nu cred ca a a mai facut ceva. E primul film pe care-l vad. Este un soi de “boevik” (film de actiune). Condamnati pe viata, puscariasi aruncat intr/un soi de GULAG de tip nou. Urmariti prin satelit. Aruncati pe o insula de unde nu pot sa fuga. Singe si lupte in exces. Seamana cu ce stim din filmele americane doar ca e in rusa si cu specific slav. Oricum eroul principal este mai dostoevskian, are intrebari si este framintat de lucruri. Konstantin Lavronenko (in rol principal) este un mare actor rus si il stiti din filmele lui Zveagintev. Dar nu are final rusesc….mmm… dar nici americanesc.

Obitaemii ostrav / Inhabited Island
Regia Fiodor Bondarchuk. Nu sint fanul acestui regizor…. a regziat cunoscutul 9 rota. Stie sa faca scene si efecte. Acum face un SF dupa Fratii Strugatki (care-s geniali). Strugatki cu ideile si Bondarchuk cu efectele. Ma rog un rus salveaza galaxia. Efecte ca in Matrix si singe mult.

Admiral
un film istoric. un blockbuster rusesc regizat de Andrei Kravchiuk. Are un buget imens fiindca are o miza mai mare decit filmul in sine. Filmul se vrea un soi de “titanik” rusesc (la nivel de imagine) care reinventeaza “eroul”, “ultimul erou aristocrat”. E povestea “admiralului” Kolcheak care a luptat in Primul Razboi Mondial, iar in Razboiul Civil lupta impotriva “rosilor”. Imagini frumoase, bine aranjate. Uniforme impecabile, actori buni, detalii perfecte. In Rusia s-a discutat mult pe seama fenomenului aparitiei acestui film. Intrebari: cine are nevoie de un astfel de film, poporul rus sau Kremlinul? Cum se face ca “aristocratia demna”, cu “uniformele si caracterul impecabil” au pierdut in fata “barbarilor bolsevici”? Filmul nu da raspuns.

Трудно быть богом / Hard to Be a God
Filmul lui Alexei German este cel mai asteptat film al anului. Deja a devenit un mit caci lucreaza la el de vro 13 ani. German (seniorul) este un “monstru sacru” consoderat “ultimul clasic”. A facut: Twenty Days Without War / My Friend Ivan Lapshin si inegalabilul Khrustalyov, My Car! Acest Hard to Be a God este dupa Fratii Strugatki (un roman de prin anii 68). Il monteaza batrinul de citiva ani si tot nu-l ma scoate. Dar merita sa asteptam si sper sa fie ceea ce se anunta….
Am doar imagini din film….

Трудно быть Богом А.Германа

-
9 January, 2009
in: Blog   
19 comentarii

Comments

19 Responses to “Filme rusesti pentru 2009”

  1. dragos c
    January 9th, 2009 @ 3:48 pm

    Excelent post!!

  2. Bogdan Ghiurco
    January 9th, 2009 @ 4:03 pm

    Tare as vrea un post asemanator, dar cu filme rusesti alltime. Altele decat cele de Tarkovski, Mihalkov, Eldar Ryazanov… Despre ele se mai stie cate ceva. Si le si gasesti.

  3. v.ernu
    January 9th, 2009 @ 4:39 pm

    hehe
    pai eu stiu multe si am vazut cam tot ce se putea vedea, insa sint un amator in domeniu. O sa mai postez insa nu fac topuri si analize, ci doar recomandari. Alexei German (batrinul) de exemplu este un mare regizor. Pacat ca e atit de putin cunoscut. Khrustalyov, My Car! este cel mai bun film despre stalinism. Sokurov este un alt mare care este putin cunoscut pe aici.
    v.ernu

  4. Bogdan Ghiurco
    January 9th, 2009 @ 4:49 pm

    Nu stiu ruseste, dar din cate vad in trailer, Novaya zemlya seamana cu Bataru rowaiaru
    Detinutii poarta uniforme de culori diferite, deci e un joc la mijloc, nu?

  5. dragos c
    January 9th, 2009 @ 6:45 pm

    @ernu – ba nu-i adevarat despre sokurov, am vazut tata si fiu si mai vreau mama si fiu…

  6. v.ernu
    January 9th, 2009 @ 7:23 pm

    le am
    si o Trilogie (a puterii) tare buna…
    v.ernu

  7. dragos c
    January 9th, 2009 @ 9:01 pm

    Dar precis nu sunt traduse… 🙂 Zi nu ca sa nu ti le cer…:)

  8. v.ernu
    January 10th, 2009 @ 12:26 pm

    hi
    mai cred ca unele sint traduse… eu sint educat niztel “crestino-sovietic”. Adica totul tre sa apartina poporului.. hi… deci daca am iti dau. ma uit sa vad care sint si care nu sint titrate…
    v.

  9. Vladimir B.
    January 10th, 2009 @ 5:39 pm

    Asa se face ca eu forez internetul, si apoiu, incerc sa fac rost de filme! Asta ca sa nu-mi pierd timpul cu filme proaste, de umplutura…
    Din cele prezentate de tine stiu doar “Stileaghi”, dar mai vreau sa vad “Morfii” si “Bumajnyi soldat”, celelalte – ma mai gandesc!

    :)) ehei – filmul rusesc nu e deloc doar treimea amintita de Bogdan! Sunt insi puhoi, foarte buni, dar sunt poluati de cortina trasa de industria americana…Numai Serghei Paradjanov face cat tot Hollywood=ul la o lalta!

  10. vitalie
    January 10th, 2009 @ 6:47 pm

    mi-a ramas sa vad Stileaghi, Trduno byti bogom si Obitaemyi Ostrov. despre ultimul se vorbeste atat incat nu pot sa trec nepasator “pe alaturi”.

    de la extaz la: http://www.chaskor.ru/p.php?id=2446

  11. v.ernu
    January 11th, 2009 @ 11:39 am

    draga Vladimir,
    am si Morfii si Bumajnii soldat. Le poti lua de la mine. Nu am Stileaghi…
    Paradjanov da…. o sa postez ceva si cu el daca prind putin timp
    v.

  12. vasile
    January 14th, 2009 @ 1:53 pm

    Vitalie,
    Trduno byti bogom cu sigurantza va fi ceva important. daca nu ai vazut Hrustaliov, Maisinu! ti-l recomand. German senioru e unul din ultimii mari ai rusiei porsovetice. Iar Hrustaliov e dupa mine cel mai bun film despre stalinism (in toate sensurile.. adica despre sisteme totalitare de tot soiul). Obitaemii ostrav e doar de clatit okii… atit. L-am recomandat doar pentru a se vedea pe ce mai cheltuiesc rusii banii in cinema… ca sa ne facem o imagine mai ampla despre cinemaul rusesc din ultimii ani…

  13. Mircea Popescu
    January 16th, 2009 @ 2:09 am

    Cat de aproape se tine Morfii de textul lui Bulgakov ?

  14. vasgar
    January 16th, 2009 @ 4:59 am

    din 2008 as recomanda doar “Dikoe pole” – emblematic si cumva recuperator al unei traditii, mai ales pe un fundal glamuros-zgomotos, in rest doar dezamagiri (Bondarciuk)… sau scaderi de nivel (vezi Balabanov, Gherman jr.)
    astept si eu filmul lui Alexei Gherman – imaginile sunt extraordinare. de acord cu Vasile – “Hrustaliov…” e memorabil, dar si foarte riscant prin stilul fragmentar pe care l-a practicat, ca niciodata pana atunci, regizorul. si nici n-a avut o buna promovare – n-a castigat nimic la festivalurile de “afara”, a aparut intr-un timp “mort” (1998), cand Rusia era in convulsii…

  15. vasile
    January 16th, 2009 @ 1:01 pm

    Draga Mircea Popescu,
    e greu de spus cit de aproape e de Bulgakov acest film… e construit segvential, adica fiecare poveste/intimplare a tinarului medic e filmat ca un miniepisod al filmului. Asa este construiet: un film din multe episoade mici. Are ceva din Bulkagov dar totusi nu m-a lasat rece. E de vazut dar nus e compara cu Inima de ciine care este o capodobera.

  16. vasile
    January 16th, 2009 @ 1:08 pm

    Draga vasgar,
    Ai dreptate cu “Dikoe pole”… eu inca nu l/am vazut dar am citit mult despre el… cred ca e ceva important… o sa/l vad neaparat.
    Balabanov, da e in scadere de forma. Despre Gherman jr nu as zice… eu zic ca e ok… despre Bondarciuk… eu nu am avut nici o asteptare. Am pus lista asta de filme tocmai pentru a arata diversitatea (atit cit este ea) a cinematografiei rusesti de azi, prin prisma lui 2008. fireste ca mai sint filme care merita atentia….

  17. Vladimir B.
    January 16th, 2009 @ 6:22 pm

    Din 2008 am vazut deja:

    – “Podarok Stalinu” – un pic etnografic dupa gustul meu, si destul de atasat de traditia filmica ruseasca; momentul inteparii mortilor debarcati din “trenul mortii” de catre militianul locului – mi se pare memorabil;

    – “Stileaghi” – kitsch-os, colorat, dar bine facut; aduce destule cai de discutie, detalii inedite;

    – “Morfii”, dupa GRUZ 200, foarte elaborat, destul de legat de cele doua povestiri ale lui Bulgakov, “Morfina” si “Notatiile unui doctor tanar” – imaginea deplorabila a ce poate face sistemul cu un tanar specialist, dispus sa coboare in strafundurile Rusiei profunde; de neuitat prin scenele sale usturatoare, marca Balabanov;

    – “Bumajnyi soldat” – cinema ogligatoriu, desi ritmul lui mi s-a parut cam lent, in ralenti. Finalmente, mesajul – justifica aceasta elaborare. Cel mai bun film al anului 2008 in Rusia, si cel mai titrat – asta spune presa. Din punctul meu de vedere, cel mai linistitor film despre “intelighentia” sovietica…

  18. vitalie
    January 17th, 2009 @ 12:19 am

    Vladimir, “Podarok Stalinu” e bun pentru ca exploreaza o stare/situatie/zona: copilul care invata ca lucrurile mari, desi poarta nume diferite (D-zeu, Allah, Onoarea) au o substanta comuna.. invatarea asta e cea care condenseaza, dupa mine, intregul film. sunt de acord cu elementul etnografic, prezent mai ales in disctiile celor doi kazahi, batranul “surd” si militianul – e interesanta intersectia asta intre cele doua puteri: cea traditionala (autoritatea batranilor, a relatiilor de rubedenie) si cea laica (militianul cu arma si restul insemnelor puterii)… copilul e la loc sigur abia cand ajunge/este primit in zona datului local, in timp ce restul deportatilor, se afla intr-un spatiu neutru, nepazit de nimeni.

  19. anna
    September 17th, 2009 @ 3:40 pm

    Privet,
    Vreau foarte mult sa vad Morfii,Novaia zemlea si Admiral.
    mi a placut din totdeauna cinematografia rusa dar dupa ce l am cunoscut pe Kaliaghin am devenit dependenta 🙂
    Asa ca, spune mi te rog daca e prea mult sa ti cer filmele astea sau sa mi spui de unde pot sa le cumpar.multumesc

Leave a Reply