Vasile Ernu

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea BR Anna Ahmatova

În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea
Anna Ahmatova
blog

Chestionar Punkt – Andrei Gheorghe, Vasile Ernu

Chestionar Punkt – Andrei Gheorghe, Vasile Ernu
(aparut in revista Punkt din Chisinau in ianuarie 2007)

Ce va leaga in afara de faptul ca ati fost nascuti in URSS?
AG: Simpatia, respectul reciproc, admiratia, banuiala ca individul cu care te asociezi s-ar putea sa fie mai bun facator de vorbe decit tine.
VE: Cel mai important e ca vorbim aceeasi limba – adica, in foarte multe privinte, sintem pe aceeasi lungime de unda. Ambii sintem baieti proletari si nu o prea avem cu elitismul. Putem trece de la româna la rusa si invers, cind avem chef, fara ca asta sa fie o problema. Chiar ne place uneori sa le amestecam, de dragul jocului.
URSS-ul vostru mai e un brand? Ce ati lasa din vechea utopie?
AG: Evident ca mai e un brand. E de ajuns sa te uiti la tricourile la moda astazi, pe care scrie mascat si falnic: CCCP. Din vechea utopie, as lasa neatinsa vechea utopie. Nu visul sau delirul ma deranjeaza – de ele chiar am nevoie -, ci executia, traducerea lor in fapte. Ce frumos ar fi Iisus, daca n-ar exista preoti!
VE: In lumea in care traim totul e brand. Cum imi place mie sa spun: dictatura marfii – a brandului, in cazul dat – e mai tare decit dictatura proletariatului. URSS este tara in care m-am nascut si mi-am trait copilaria si adolescenta. Eu am incercat s-o povestesc, iar „Nascut in URSS”, odata aparuta, a devenit deja un brand. Acest lucru nu-l mai poti controla. Eu cred ca niciodata nu trebuie sa renuntam la vis, la scinteia utopica si la speranta ca, intr-o zi, vom avea o lume mai buna. Insa pentru nicio idee nu trebuie sa moara oamenii.
Daca ar fi sa va prezentati unul pe altul la „Cei mai mari români” ce ati avea de spus?
AG: Ernu. Curaj – pentru ca nu s-a inghesuit in bratele intelectualilor de moment. Geniu – pentru ca scrie simplu si bine, ceea ce românilor le este deseori aproape imposibil (bine, clar, curat e lucru rar in literatura noastra). Maretie – pentru ca l-a cunoscut pe Andrei Gheorghe. Abilitati de conducator – pentru ca seamana cu un Ostap mai mic.
VE: Gheorghe este cel mai acid, direct, transant, cinic, dar si cel mai realist individ pe care l-am cunoscut. Are intotdeauna replici, indiferent de situatie. Cititi-i textele, e cel mai bun scriitor de texte foarte scurte. Foloseste foarte putine cuvinte pentru a spune lucruri semnificative, ceea ce se intilneste rar in România, unde majoritatea culturnicilor folosesc enorm de multe cuvinte fara sa spuna mai nimic.
Dar pe cine dintre politicieni i-ati ruga sa va re-prezinte la acest show?
AG: Pe Traian Ungureanu, Traian Basescu, Traian si Decebal.
VE: Of, of… Chiar nu-mi vine nimeni in minte demn sa ma prezinte…
E suficient sa strigi in gura mare ca „toti politicienii sint de rahat”?
AG: Depinde de inventivitate. Poti sa-i poreclesti in mai multe feluri, insa, oricit de tare i-ai injura, de 16 ani de zile ei conduc tara.
VE: Nu sint toti de rahat, insa, vorba lui Ostap Bender: „Ei nu sint ingeri, ei nu au aripi, insa au un singur cusur – respecta Codul Penal… Ma si mir cum de pot dormi noaptea!”.
Nu obositi s-o faceti pe durii? Intelegem ca frustratii aspira la momentul cind si-ar permite sa fie duri, dar voi… la ce aspirati?
AG: Nu-s dur, mai degraba sint agresiv. Daca as fi dur, nu mi-ar pasa de nimic si totul ar trece pe linga mine. Cit despre aspiratii, da, deseori as dori sa fie pace si lumea sa ma iubeasca. E obositor sa intri intr-o camera, stiind cu certitudine ca, la un moment dat, cineva va incerca sa se masoare cu tine.
VE: Nu ma cred un tip dur, nici prin felul meu de a fi si nici prin ceea ce scriu. Mi-ar placea sa cred ca produc un text incomod, critic si greu de etichetat. Prefer sa merg impotriva curentului sau a modelor culturale.
E posibil sa intri in show-biz fiind „baiat cuminte”?
AG: Nu sfatuiesc pe nimeni sa repete drumul parcurs de mine contra firului de par.
VE: Este foarte greu si doar de o maniera radicala. Cei care intra in show-biz sint, de fapt, niste victime ale acestei masinarii. Nu vreau sa fiu dependent de astfel de lucruri.
De la ce vi se strepezesc dintii?
AG: Dintii se strepezesc pentru ca cineva scirtiie cu creta pe tabla sau cu furculita in farfurie – cu alte cuvinte, comite un gest pe care il resimt imediat in smalt. Iar gestul poate fi inclusiv o asociere idioata de culori, o fusta scurta la un posterior urias, pantofi cu toc la glezne groase sau barbati care ma privesc in ochi si, oftind, imi spun ca tocmai au vazut cel mai frumos film din viata lor: „Ultimul samurai”…
VE: De la diverse lucruri, dar cel mai mult de la prostie. Ii musc pe toti prostii pe care-i prind in cale si, mai ales, pe cei culti. Prostia culta ma scoate din sarite si nu o pot lasa netaxata. Astia trebuie muscati si plesniti… cu idei, fireste.
De ce va deranjeaza teoria reincarnarii?
AG: Pentru ca eu cuget si, prin urmare, sint. Ar mai fi o intrebare: sint ce? Gheorghe. Si atit.
VE: Depinde in ce ma voi reincarna – sper ca tot in Vasile Ernu.
In afara de somn-mincare-sex, ce mai conteaza?
AG: Nimic.
VE: Prieteniile conteaza foarte mult. Fara ele, mor incet. In rest, conteaza tot – de la banalele cafele de dimineata, de la chioscul din coltul strazii de unde-ti cumperi ziarele si pina la intilnirile importante. Viata e compusa din detalii marunte care conteaza enorm.
Facerea de bine este utila sanatatii?
AG: Da, e bine. Nu-s prea moral, dar destul de civic. Sau etic, mai curind.
VE: Acelasi Ostap Bender spunea ca masina nu e un lux, ci un mijloc de locomotie. La fel, binele facut nu trebuie sa devina o exceptie, ci o normalitate.
Ce este fericirea?
AG: Frumoaso, tata tau a fost hot? Nu, de ce ma-ntrebi? Vroiam sa stiu de unde ti-a furat stelele alea, pe care ti le-a pus in ochi.
VE: Intilnirea cu cei dragi si, mai ales, cu cei pe care nu i-am mai vazut de mult timp. E o stare incredibila.
De ce va temeti, ce fobii aveti?
AG: Mi-e frica de insectele care zboara si pisca, si de mustele care mi se aseaza pe coltul buzei cind dorm.
VE: Ma tem ca sint ignorant uneori. Iar ignoranta poate rani si chiar omori. Ma mai tem sa inot in ape adinci si intinse – e un sentiment ciudat si greu de descris.
Luptati cu ele, le neglijati sau le cultivati cu drag?
AG: Nu pot sa le mai cultiv, ca ma prinde politia.
VE: Cu ignoranta lupt cum pot, iar in ceea ce priveste apa, incerc sa inot cit mai aproape de mal.
Cum se intimpla ca femeile sint mai tari decit barbatii?
AG: Pai, aici e România si cred ca gena femeii române e mai buna decit cea a barbatului. Uitati-va in jur: veti descoperi ca barbatii sint putini si rari.
VE: Femeile sint niste fiinte dragi sufletului meu – cei mai de nadejde prieteni, pentru mine. Abia in ele poti avea incredere cu adevarat. Femeile au calitati pe care noi nu le vom avea niciodata. Noi sintem niste neputinciosi fara ele, niste debusolati. Vorba profesorului meu preferat: barbatul este o scrisoare de la mama la sotie…
Cind si de ce v-a pus Dumnezeu mina pe cap?
AG: Mi-o pune cu regularitate, in momentele in care ma impiedic si sint pe cale sa pierd totul.
VE: Atunci cind m-am nascut si in fiecare dimineata cind ma trezesc… Daca se intimpla sa ne intilnim, ne salutam.
Daca, intr-un moment oarecare, vi s-ar intimpla sa nu va mai recunoasca nimeni – nici acasa, nici pe strada, nici la serviciu – ce ati face?
AG: I-as ruga sa-mi spuna Ernu. Vasile Ernu.
VE: Asta chiar ar fi o catastrofa, fiindca eu tin foarte mult la anumite relatii si le datorez enorm de mult unor oameni apropiati, fara de care nu-mi imaginez viata. In rest, cum zice Ostrovski: „Viata ii este data omului o singura data…”

-
2 April, 2007
in: Blog   
2 comentarii

Comments

2 Responses to “Chestionar Punkt – Andrei Gheorghe, Vasile Ernu”

  1. m. vklvsk
    April 12th, 2007 @ 11:29 am

    kestionar PUNK. super tare, frate. tak derjaty!

  2. Maria
    May 31st, 2008 @ 7:36 pm

    “Ambii sintem baieti proletari si nu o prea avem cu elitismul”

    Pentru fraieri poate. As zice mai curand ca Andrei Gheorghe e un oportunist. Acum cativa ani mi-a cazut in maini revista muzicala “Sounds” si imi amintesc de un interviu cu A. Gheorghe din acel numar. In afara de preferintele sale muzicale – dintre care ii retin pe Einstürzende Neubauten, si nu degeaba ii retin tocmai pe ei… – “filozofa” in mod “profund” despre societate… rasism… Si spunea ca nu-i prea poate suferi pe maghiari (desigur nu a uitat sa mentioneze ca are un bun prieten maghiar) si pe tigani… Retin expresia “Ce le-as face astora”… E adevarat ca i-a mentionat pe acei maghiari care se pare ca au rupt odata un steag romanesc, dar a extins aprecierea sa nefavorabila la intregul popor. Iar la tigani a fost mai rau: doar pentru ca sunt tigani si atat.
    Il mai retin pe Andrei Gheorghe vorbind cu dispret despre persoanele de stanga intr-o emisiune in care el era gazda iar Leonard Orban ii era invitat: Orban vorbea cinic si “cool” despre fraierii de stanga iar Andrei Gheorghe ii tinea isonul bine…
    Ultima data l-am vazut pe Andrei Gheorghe la televizor la sfarsitul anului trecut, intr-un costum inchis la culoare si cu o palarie “cool” cu boruri largi: lansa romanilor un apel emotionant pentru a-i ajuta si a fi solidari cu emigratii romani din Italia, autoritatile romanesti din peninsula si din Romania nefiind preocupate de ei. I-a inclus si pe tiganii romani din Italia in acel apel emotionant! Si a incheiat cu un mesaj pentru Cioroianu, scotandu-si palaria: “Sieg Heil, mein Führer!”.
    Super tare Andrei Gheorghe. Heil!

Leave a Reply